Το άγχος σκοτώνει κύτταρα του εγκεφάλου;

Το άγχος είναι μια κατάσταση την οποία βιώνουμε σχεδόν σε καθημερινή βάση όλοι μας. Σε ορισμένες περιπτώσεις χαμηλά επίπεδα άγχους μπορεί να αποδειχτούν ωφέλιμα για την υγεία μας όμως σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, ένα και μοναδικό επεισόδιο άγχους φαίνεται να είναι αρκετό για το θάνατο νέων νευρικών κυττάρων που παράγονται στην περιοχή του εγκεφάλου.


Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Rosalind Franklin πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας τους μπορούν να αποτελέσουν καινοτόμα στοιχεία για την έρευνα του φαινομένου της κατάθλιψης.

Δουλεύοντας με κουνέλια, ανακάλυψαν ότι κύτταρα στην περιοχή του ιππόκαμπου, περιοχή του εγκεφάλου όπου λαμβάνουν χώρα οι διαδικασίες της επεξεργασίας, της μάθησης, της μνήμης και των συναισθημάτων, αφανίστηκαν.

Η παραπάνω μελέτη έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Journal of Neuroscience.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η κατάσταση της αντιμετώπισης των μεγαλύτερων σε ηλικία κουνελιών από τα νεότερα δεν εμπόδισε την αναπαραγωγή νέων νευρικών κυττάρων στην περιοχή του ιππόκαμπου.

Παρόλα αυτά, η παραπάνω κατάσταση εμπόδισε την επιβίωση αυτών των κυττάρων, αφήνοντας λιγότερες νευρωνικές συνδέσεις υπεύθυνες για την διαδικασία των αισθήσεων και των συναισθημάτων.

Ο ιππόκαμπος είναι μια από τις δυο περιοχές του εγκεφάλου η οποία προωθεί την ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων σε όλη τη διάρκεια της ζωής τόσο για τα κουνέλια αλλά και για τους ανθρώπους.

Πηγή: BBC news