O Nέος KOK


Με δρακόντεια μέτρα και αυστηρότατα πρόστιμα γίνεται σήμερα (Κυριακή), η πρεμιέρα του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με την Τροχαία να ετοιμάζει σαφάρι εισπράξεων.
Ο νέος ΚΟΚ εγκαινιάστηκε το πρωί της Κυριακής με τη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων από τον υπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Λιάπη και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρα , στην έξοδο του Μετρό στην Κατεχάκη και Μεσογείων.
Οι δύο υπουργοί δήλωσαν ότι ο νέος ΚΟΚ δεν έχει φοροεισπρακτική σκοπιμότητα, αλλά τροποποιήθηκε προκειμένου να σωθούν ζωές "επειδή είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε τροχαία δυστυχήματα".
Ο κ. Λιάπης μοίρασε μάλιστα ο ίδιος φυλλάδια στα φανάρια και έδινε συγχαρητήρια στους οδηγούς που φορούσαν ζώνες ασφαλείας. Την ίδια ώρα, στην Κατεχάκη υπήρχε μπλόκο της Τροχαίας με τους αστυνομικούς όμως να μην κόβουν κλήσεις, αλλά απλά να κάνουν συστάσεις για τα υψηλά πρόστιμα.
Το Point System, γίνεται αυστηρότερο, και προβλέπεται πως με τρεις σοβαρές παραβάσεις που έχουν ποινή 9 βαθμών θα αφαιρείται το δίπλωμα, και παράλληλα οι οδηγοί θα δίνουν εκ νέου εξετάσεις.
Στην κατηγορία των παραβάσεων με μεγάλο βαθμό ποινής περιλαμβάνονται η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η παραβίαση stop, προτεραιότητας και κόκκινου σηματοδότη, η οπισθοπορεία και η αναστροφή.
Εκτός από αυστηρή ποινή, αυτές οι παραβάσεις έχουν και υψηλό πρόστιμο, το οποίο ανέρχεται στα 700 ευρώ. Σύμφωνα με τον νέο ΚΟΚ θα τιμωρείται επίσης η οδήγηση σε αυτοσχέδιους αγώνες, η παραβίαση σιδηροδρομικών διαβάσεων, η μη χρήση ζώνης και κράνους, αλλά και η στάθμευση σε λεωφορειολωρίδες και θέσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες.
Από το καινούριο ΚΟΚ εξαιρούνται ώστε να μπορούν να μην φορούν ζώνη ασφαλείας, οι οδηγοί ταξί, οι επαγγελματίες οδηγοί και οι έγκυες. Επίσης, το κόστος των προστίμων μειώνεται στο μισό σε περίπτωση που καταβληθεί εντός 10 ημερών.
Πηγή: Α.Π.Ε.