EΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ - EΘΝΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ

Εθνικό Πένθος για την ανείπωτη τραγωδία στην Πελοπόννησο
ανανεώθηκε 27/8/2007 - 09:21

Με κάθε πρόχειρο μέσο προσπαθούν οι κάτοικοι
να απωθήσουν τη φωτιά στη Ζαχάρω

Ξεπέρασαν τους 60 οι νεκροί, από την κόλαση φωτιάς στην Πελοπόννησο σύμφωνα με την αστυνομία. Σε πύρινο κλοιό η χώρα. Μεγάλη φωτιά στον Υμηττό. Στην περιοχή επιχειρούν το ρωσικό μπεριέφ, 3 αεροσκάφη, 20 οχήματα και 60 πυροσβέστες.



Ασύλληπτη τραγωδία ζει η χώρα από την κόλαση φωτιάς στην Πελοπόννησο αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Στους 63 ανέρχονται οι νεκροί, σύμφωνα με την αστυνομία, μεταξύ των οποίων 4 πυροσβέστες και πολλοί είναι οι τραυματίες από τις τεράστιες πυρκαγιές που μαίνονται σε Ηλεία και Λακωνία. Υπάρχουν φόβοι για ακόμα μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, ενώ δυστυχώς, μεταξύ των απανθρακωμένων που εντοπίζονται, βρίσκονται και πολλά παιδιά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχείια της Πυροσβεστικής, στην Ηλεία έχουν εντοπιστεί 12 νεκροί στη Μάκιστο, 11 στην Αρτέμιδα, δυο στη Σμέρνα ,δυο στο Ξηροχώρι και ένας σε καθένα από τα χωριά, Βρεστός, Σκλήβα, Λογγός και Χρυσοχώρι. 'Αλλοι έξι νεκροί είχαν εντοπισθεί από χθες στη Μάνη. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι νόμοι της Ηλείας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, ενώ κορυφώνεται η αγωνία για εγκλωβισμένους κατοίκους σε χωριά. Στον τόπο της τραγωδίας, μετέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν τιτάνιο αγώνα με τις φλόγες και ψάχνουν για τυχόν εγκλωβισμένους σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες λόγω της έντασης των ανέμων, ενώ μεγάλη βοήθεια αναμένεται από τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης που ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας. Στις προσπάθειες λαμβάνουν μέρος επίσης ελικόπτερα του στρατού και θα προστεθούν πολλοί στρατιώτες και ειδικές δυνάμεις, βάσει επιχειρησιακού σχεδίου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Τη συνδρομή της Ε.Ε. ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών Σπύρος Φλογαϊτης. Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.




Μεγάλη φωτιά στον Υμηττό
Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι και στον Υμηττό, στο ύψος του Χολαργού – Παπάγου.Το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς Καρέα. Στην περιοχή επιχειρούν το ρωσικό μπεριέφ, τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη, 20 οχήματα και 60 πυροσβέστες. Εκκενώθηκε η μονή Αγίου Ιωάννη και οι μοναχές απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.
Πριν από λίγο έγινε γνωστό, ότι στις φλόγες τυλίχθηκε ο πέμπτος όροφος μία πολυκατοικία στου Παπάγου, επί της οδού Αργυροκάστρου.
Από την Τροχαία ανακοινώθηκε ότι διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον περιφερειακό του Υμηττού, από τα Γλυκά Νερά και την Κατεχάκη στο ύψος της Πίνδου και παράλληλα στα φανάρια του Καρέα στο ρεύμα προς την Ηλιούπολη.
Προβλήματα καταγράφονται αυτή τη στιγμή στη γραμμή μεταφοράς ρεύματος Παλλήνης Χολαργού Παγκρατίου καθώς η ΔΕΗ προχώρησε σε προληπτική διακοπή του ρεύματος στην περιοχή.



Χτύπησαν εμπρηστές
Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων στην περιοχή της φωτιάς στον Υμηττό, βρέθηκαν στουπιά και γκαζάκια ενώ αναφέρθηκε και ακόμα μία μαρτυρία για κάποιο αυτοκίνητο, μέσα από το οποίο κάποιος πετούσε στουπιά.


Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν επίσης ότι της εκδήλωσης της πυρκαγιάς προηγήθηκαν εκρήξεις ενώ εμπρηστικός μηχανισμός βρέθηκε στην περιοχή του Διονύσου.



Παραπλανητικά τηλεφωνήματα
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που ξεκινούσε η φωτιά στον Υμηττό, η πυροσβεστική υπηρεσία δέχτηκε παραπλανητικά τηλεφωνήματα για εκδήλωση πυρκαγιών στη Μονή Πεντέλης και πεδίον του 'Αρεως.



Σε 24 ώρες 124 μέτωπα
Αυτή την ώρα, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες σε όλα τα μέτωπα, που έχουν κατακάψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και δεκάδες σπίτια, ξενοδοχεία, καταστήματα και κτηνοτροφικές μονάδες.
Ειδικότερα πυρκαγιές μαίνονται στη Ζαχάρω, την Αμαλιάδα, την Αρεόπολη, το Γερολιμένα, τον Ταΰγετο, τον Πάρνωνα, τη Μεγαλόπολη, την Ερμιόνη, τα Φιλιατρά, όπως επίσης και στην Κορινθία, την Αχαϊα, την Εύβοια, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, την Αιτωλοακαρνανία και τα Γιάννενα.


Τα μέτωπα που ανησυχούν
Μεγαλόπολη: Η φωτιά στη Μεγαλόπολη, έφθασε τα πρώτα σπίτια της πόλης. Έχουν εκκενωθεί αρκετά χωριά στην περιοχή και σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά απείλησε το Μοναστήρι στο Μακρύσι, εγκαίρως, όμως, είχαν απομακρυνθεί οι καλόγριες της Μονής. Αυτήν την ώρα εκκενώνεται ο οικισμός Παραδείσια Αρκαδίας.


Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε με επιτυχία επιχείρηση μεταφοράς στην Τρίπολη, με ελικόπτερο Σούπερ Πούμα δύο ηλικιωμένων ατόμων από το Ανάβρυτο, που αντιμετώπιζαν πρόβλημα μετακίνησης.


Ζαχάρω: Το μέτωπο από το δάσος του Καϊάφα καίει αυτήν την ώρα προς τη Ζαχάρω. Εκκενώθηκε το Νεοχώρι και το Γιαννιτσοχώρι, όπου έφθασαν οι φλόγες. Σε απόσταση 40 μέτρων από το χωριό Πλατιάνα βρίσκεται η φωτιά στο Δήμο Σκυλούντος. Στο δήμο Αλιφείρας η φωτιά καίει περιμετρικά της Καλλιθέας όπου νωρίτερα κάηκαν περισσότερα από 50 σπίτια.
Οι φλόγες έχουν κυκλώσει τα Κρέστενα και εκκενώνεται το νοσοκομείο. Οι ασθενείς μεταφέρονται στο Παναρκαδικό. Στην Ανδρίτσαινα απειλούνται τα χωριά Δαφνούλα και Συκιές . Στο μέτωπο της Πηνείας η φωτιά καίει στο Μαζαράκι.



Μεσσηνία:
Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στον Ταΰγετο που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχει αποτεφρώσει περισσότερα από 50.000 στρέμματα δάσους, έκαψε σπίτια σε Λαδά και Καρβέλι. Το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς Αρτεμισία, Διπόταμα και Αλταμυρά. Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε χθες στη Μεταξάδα. Νέα Στύρα Νωρίς το πρωί, η κατάσταση είχε ομαλοποιηθεί στα Νέα Στύρα Ευβοίας. Αργότερα όμως διαπιστώθηκαν αναζωπυρώσεις. Αυτήν την ώρα, υπάρχει πρόβλημα στα 'Ανω Στύρα και βορειότερα σε χωριά κοντά στο Αλιβέρι.Οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να απομακρυνθούν, οι τελευταίοι όμως αρνούνται να το κάνουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 124 πυρκαγιές και η πυροσβεστική εκτιμά ότι οι περισσότερες οφείλονται σε εμπρησμούς. Μόνο τις νυχτερινές ώρες, εκδηλώθηκαν περισσότερα από 25 νέα μέτωπα, μεταξύ αυτών και μία πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο Αλσος Βεϊκου, στο Γαλάτσι και τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.


19 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα στη μάχη της πυρόσβεσης Σε έκτακτη ενημέρωση νωρίτερα σήμερα το πρωί στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής, ο αρχιπύραρχος Νίκος Δια μαντής ανέφερε πως στη μάχη της πυρόσβεσης έχουν ριχτεί με το πρώτο φως της μέρας,το σύνολο των εναέριων μέσων, που επιχειρούν στη βάση Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου, 19 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα.


Εντός της ημέρας, αναμένονται ακόμα δύο ακόμη πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη Γαλλία ,που ανταποκρίθηκε αμέσως στο χθεσινό κάλεσμα της Ελλάδας προς τις χώρες της ΕΕ για βοήθεια.


Παράλληλα, εξετάζεται η προσφορά τριών ελικοπτέρων από ιδιώτη. Στο έργο της πυροσβεστικής, συνδράμει ακόμα κλιμάκιο του στρατού αποτελούμενο από 500 άτομα, τα οποία κατανεμήθηκαν στις περιοχές της Πελοποννήσου, όπου μαίνονται οι καταστροφικές πυρκαγιές.


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί η Λακωνία, η Μεσσηνία και η Ηλεία, όπου έχουν καεί και έχουν εκκενωθεί πολλά χωριά. Συγκεκριμένα, στην Ηλεία έχουν καεί τα χωριά Μάκιστος, Ροδινά, Μίνθη, Ανήλιο, Μηλιές, Αρτέμιδα, Παλαιοχώρι, Ξηροχώρι και Σχινή και έχουν εκκενωθεί τα χωριά Σμέρνα, Βρεστός, Βάλμη, Νεοχώρι, Αγραπιδοχώρι και Ελάτια.

Στην Αρκαδία, έχουν εκκενωθεί τα χωριά Ανεμοδούρι, Ρούτση, Μαλωτά, Μακρούσι, Ραψομάτι, Περιβόλια, Συκιές, Κατσίμπαλη, Κάτω Ασσέα, ακόμα έχουν εκκενωθεί η Αρεόπολη, στον Ταΰγετο τα χωριά Καρβέλι, Λαδάς και Πηγή, στον Πάρνωνα η Αγριάννη, αλλά και στην Εύβοια τα Στύρα, ο Πολυπόταμος και άλλος ένας οικισμός.

Πολύ μεγάλες περιοχές δεν έχουν ρεύμα και τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ η Τροχαία έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους νομούς Ηλείας, Λακωνίας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας.


Φωτογραφικό υλικό:

  1. Αερόπολη - Αρτέμιδα
  2. Kαλέτσι - Kάτω Σαμίκα - Ξηροχώρι
    Νέα Στύρα - Παπάγου - Ταΰγετος - Ζαχάρω
  3. Tαΰγετος - Zαχάρω
  4. Ο ουρανός της Αθήνας όπως τον φωτογράφησαν οι Τρελαμενοι

Δείτε επίσης: 1ο θέμα στα Διεθνή ΜΜΕ οι φωτιές στην Ελλάδα