Τεράστια προβλήματα από τις βροχές


Ανησυχία προκαλούν τα ακραία
καιρικά
φαινόμενα που
εκδηλώνονται σε πολλές
περιοχές της χώρας από
το πρωί του
Σαββάτου
και συνεχίστηκαν όλη τη μέρα.
Ο νομός Ροδόπης, κυρήχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ πολλά χωριά αποκλείστηκαν τόσο στην Βόρειο όσο και στη Νότιο Ελλάδα.
Καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις σημειώνονται σε Αρκαδία, Αργολίδα και Κορινθία και Μεσσηνία. Στην Πελοπόννησο, με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία στην εθνική Τρίπολης - Καλαμάτας. Χαλαζόπτωση στην Κινέτα το πρωί του Σαββάτου προκάλεσε κυκλοφοριακά προβλήματα στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου.
Αποκλεισμένα λόγω κατολισθήσεων είναι 12 χωριά στο δήμο Φαλαισίας, μεταξύ των οποίων, τα Ανεμοδούρι, Καμάρα, Τουρκολέϊκα και Σκορτσινού. Περισσότερα από πέντε γεφύρια έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά του Αλφειού ποταμού. Πρόκειται για τα γεφύρια στα Τουρκολέϊκα, την Καμαρίτσα, την Καμάρα και το Καμποχώρι ενώ σε 15 χωριά στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης παρουσιάζονται προβλήματα, επίσης. Ο ποταμός Αλφειός έχει φουσκώσει και η στάθμη του νερού έχει ανέβει επικίνδυνα. "Αν συνεχιστεί η βροχόπτωση με τον ίδιο ρυθμό, υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης του ποταμού", δήλωσε ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Μεγαλόπολης που βρίσκεται στην περιοχή και παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης.
Σύμφωνα με το δήμαρχο Φαλαισίας, Γιάννη Φουσέκη, υπάρχουν αρκετά πλημμυρισμένα σπίτια και είναι άγνωστο σε πόση έκταση είναι η ζημιά στο οδικό δίκτυο του δήμου. Στην περιοχή κατευθύνεται ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Νίκος Αγγελόπουλος και ο νομάρχης Αρκαδίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος. Ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και αναμένεται να κηρυχθεί ο δήμος Φαλαισίας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ενώ στην περιοχή εκτός από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας έχουν κληθεί και δυνάμεις του στρατού.
Από την έντονη βροχόπτωση στις καμένες περιοχές της Αρκαδίας και στο λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης, έχουν σημειωθεί εκτεταμένες κατολισθήσεις στα χωριά Ποταμιά, Λεοντάρι και Τουρκολέκα. Νωρίτερα σήμερα το πρωί στην θέση Καλυβάκια είχαν εγκλωβιστεί 5 αυτοκίνητα, τα οποία απεγκλωβίστηκαν επιτυχώς με συντονισμένη επιχείρηση της πυροσβεστικής με επικεφαλής τον επιπυραγό Γεώργιο Τσουκόπουλο.

Πλημμύρες στο νομό Ροδόπης
Η έντονη και ολονύκτια βροχόπτωση, η οποία συνεχίζεται ακόμη, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα, κυρίως στα δυτικά του νομού Ροδόπης και ειδικότερα στις περιοχές, Παραδινής, Κρανοβουνίου και στον άξονα από την Μελέτη έως και την λίμνη Βιστωνίδα, εξ αιτίας της υπερχείλισης τοπικών χειμάρρων και ποταμών.
Ειδικά στην Μελέτη, όπου η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Τράβου, ζητήθηκε και γίνεται αυτή τη στιγμή η εκκένωση του οικισμού, στον οποίο διαμένουν περίπου 500 κάτοικοι. Η πυροσβεστική υπηρεσία Κομοτηνής με την συνδρομή δυνάμεων από Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, παρεμβαίνει συνεχώς με 15 αντλητικά συνεργεία και τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ έγιναν απεγκλωβισμοί κατοίκων από τις περιοχές Παραδινής και Υφαντών.
Προβλήματα υπάρχουν και περιμετρικά της πόλης της Κομοτηνής, όπου η κυκλοφορία διακόπηκε σε δυο τσιμεντοδιαβάσεις διέλευσης μικρών ποταμών. Από τις άσκοπες κινήσεις κατοίκων υπήρξαν εγκλωβισμοί ενώ αυτή τη στιγμή εμφανίζεται δύσκολη η κατάσταση, ως προς την ανταπόκριση εκ μέρους του μηχανισμού της Νομαρχίας.
Στις περιοχές με τα εντονότερα προβλήματα βρέθηκε από το πρωί και ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης Δημήτρης Σταμάτης, ενώ ολόκληρος ο μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση παρεμβαίνοντας όπου κριθεί ανάγκη. Ταυτόχρονα στη Νομαρχία Ροδόπης συνεδρίασε εκτάκτως το συντονιστικό νομαρχιακό Όργανο, για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των υπηρεσιών και τον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Οι αρχές -λόγω και της πρόβλεψης για συνέχιση των έντονων καιρικών φαινομένων- προτρέπουν τους κατοίκους να μην προβαίνουν σε άσκοπες μετακινήσεις, ειδικά σε περιοχές που εμφανίζονται προβλήματα.

Πηγή: ΑΠΕ