Ανησυχία για τα κρούσματα της νέας γρίπης

Εκατόν τριάντα εννέα παιδιά από 22 σχολεία της ευρύτερης περιοχής της Μαδρίτης έχουν προσβληθεί από τη νέα γρίπη Α, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας . Τα παιδιά αυτά περιλαμβάνονται στα 488 επιβεβαιωμένα κρούσματα της χώρας. Τα περισσότερα προέρχονται από το κολέγιο Ισαάκ Αλμπενίθ, στο προάστιο Λεγκάνες.

Την 1η Ιουνίου οι τοπικές αρχές είχαν αναφέρει ότι ένας μαθητής του σχολείου κόλλησε τον ιό της νέας γρίπης κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στις ΗΠΑ.

Η υπουργός Υγείας, Τρινιδάδ Χιμένεθ, ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι ανεβάζει στο 6 το επίπεδο συναγερμού και πλέον μιλά για την πρώτη πανδημία γρίπης μετά από 40 χρόνια.

Η υπουργός διευκρίνισε ότι οι υπηρεσίες θα επικεντρωθούν πλέον στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Τόνισε όμως ότι διαφωνεί με το κλείσιμο των σχολείων και άλλων δημόσιων χώρων. Η Ισπανία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα όπου εντοπίστηκαν κρούσματα του νέου ιού.

Ο αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ρούντ δήλωσε πως η χώρα του είναι προετοιμασμένη απέναντι στη νέα γρίπη. Τα κρούσματα της νόσου στην Αυστραλία έχουν ξεπεράσει τα 1.300 και τέσσερις ασθενείς έχουν μεταφερθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ωστόσο, η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει στο 5 το επίπεδο συναγερμού για την επιδημία της νέας γρίπης Α, μετά την αύξηση χθες από τον ΠΟΥ στο ανώτατο επίπεδο τον συναγερμό για την πανδημία της νέας γρίπης Α. Στη Γαλλία έχουν αναφερθεί 73 ήπιας μορφής κρούσματα από την αρχή της επιδημίας.

Στη Γερμανία , τουλάχιστον 46 παιδιά ενός ιαπωνικού σχολείου στο Ντίσελντορφ καθώς και τρεις γονείς, έχουν μολυνθεί με τον ιό H1N1 που προκαλεί τη λεγόμενη γρίπη των χοίρων, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που όπως ανακοίνωσε η δημοτική αρχή της πόλης αυτής. Η σχετική ανακοίνωση διευκρινίζει ότι το σχολείο έκλεισε την περασμένη Τρίτη και τα παιδιά που έχουν νοσήσει βρίσκονται σε καραντίνα στα σπίτια τους. Το σχολείο αυτό, όπου φοιτούν περίπου 560 μαθητές, θα παραμείνει κλειστό μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τη διεύθυνση του σχολείου.

Παράλληλα, το Μαρόκο ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα της γρίπης των χοίρων στο έδαφός του που διαγνώσθηκε σε μία 18χρονη η οποία επέστρεψε από τον Καναδά. Η νεαρή γυναίκα επέστρεψε την Τετάρτη στην γενέτειρά της Φεζ από το Μόντρεαλ με αεροσκάφος της Royal Air Maroc μέσω Καζαμπλάνκας και εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα, αναφέρει το υπουργείο Υγείας της βορειοαφρικανικής χώρας σε ανακοίνωσή του. Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι η κατάσταση της ασθενούς κρίνεται σταθερή.

Σημαντική αύξηση σημειώνουν καθημερινά τις τελευταίες ημέρες στη Βρετανία τα νέα κρούσματα της γρίπης Α (Η1Ν1) που είναι γνωστή ως γρίπη των χοίρων, όπως δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας Άντι Μπέρναμ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης των χοίρων έφτασαν την Παρασκευή (12/6) τα 909 στη χώρα, έπειτα από μια καθημερινή αύξηση τις τελευταίες ημέρες κατά 50 με 100, καθιστώντας εφεξής τη Βρετανία τη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής υπηρεσίας υγειονομικής προστασίας.

Επίσης, τρία επιπλέον άτομα μολύνθηκαν με τον ιό της γρίπης Α στην Αίγυπτο , όπως μετέδωσε το πρακτορείο Mena, γεγονός που ανεβάζει στους 15 τον συνολικό αριθμό των περιπτώσεων που έχουν καταγραφεί στη χώρα αυτή. Πρόκειται για δυο Αιγύπτιους και ένα Σύρο που μετέβησαν πρόσφατα στις ΗΠΑ τον Καναδά και την Σουηδία, διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας , σύμφωνα με το πρακτορείο.

Στη Γενεύη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Παρασκευή νέο απολογισμό της πανδημίας, που πλέον αριθμεί πάνω από 29.600 κρούσματα σε 74 χώρες και 145 θανάτους.

Εν τω μεταξύ, ελβετική φαρμακοβιομηχανία παρήγαγε την πρώτη παρτίδα εμβολίων κατά του ιού Η1Ν1 της νέας γρίπης, θα αρχίσει τις κλινικές δοκιμές τον Ιούλιο και θεωρεί ότι μέχρι το φθινόπωρο θα μπορεί να διαθέσει στην αγορά το εμβόλιο.

Η παραγωγή μέσω καλλιέργειας των κυττάρων είναι πιο γρήγορη και έτσι επέτρεψε την παραγωγή της πρώτης παρτίδας των εμβολίων πολύ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχε ορίσει η φαρμακοβιομηχανία. Τα εμβόλια αυτά θα χρησιμοποιηθούν σε προκλινικές και μετά σε κλινικές δοκιμές, διευκρινίζει η εταιρεία, η οποία ελπίζει ότι θα μπορέσει να αυξήσει την παραγωγή εμβολίων.

Σύμφωνα με την φαρμακοβιομηχανία, περισσότερες από 30 κυβερνήσεις της έχουν ζητήσει να τις προμηθεύσει τα συστατικά του εμβολίου εναντίον της νέας γρίπης.

Ανακήρυξη του ιού H1N1 σε πανδημία
Γενεύη, Ελβετία - 12/6 η φωτογραφία στο φωτοσκόπιο »

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ανέβασε το επίπεδο του συναγερμού του για τη νέα γρίπη Α (Η1Ν1) που είναι γνωστή ως γρίπη των χοίρων, στο 6, που είναι το ανώτατο επίπεδο της εξάβαθμης κλίμακάς του και υποδηλώνει πανδημία γρίπης, ανακοίνωσε η σουηδική κυβέρνηση.

Πηγή: pathfinder.gr