Το λίπος τρέφει τον... καρκίνο!!

Οι καμπάνιες για την απώλεια βάρους δίνουν έμφαση στον κίνδυνο που διατρέχουν οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι πολίτες να προσβληθούν από ασθένειες όπως ο διαβήτης ή οι παθήσεις του καρδιαγγειακού. Τα πράγματα όμως φαίνεται να είναι ακόμη πιο ζοφερά για αυτή την κατηγορία των πολιτών.
Όπως μας ενημερώνει το επιστημονικό περιοδικό “Science”, νέες μελέτες μας δείχνουν ότι η παχυσαρκία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης μορφών καρκίνου, όπως είναι ο καρκίνος του στήθους και ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ενώ επίσης συνδέεται με χαμηλή πρόγνωση αν ο καρκίνος εμφανιστεί.

Οι βιολογικοί μηχανισμοί μέσα από τους οποίους η παχυσαρκία επηρεάζει την καρκινογένεση δεν είναι ξεκάθαροι. Παρ’ όλα αυτά η έρευνα επικεντρώνεται στον λιπώδη ιστό και τον ρόλο που πιθανά διαδραματίζει σαν πηγή ορμονών, παραγόντων ανάπτυξης και κύτταροκινών (cytokines), που προωθούν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και καρκινικής διείσδυσης.

Ο Zhang και οι συνεργάτες του, μας ενημερώνει το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, χρησιμοποιώντας καρκινικά κύτταρα ποντικιών έδειξαν ότι, στρωματικά (stromal) και ενδοθηλιακά κύτταρα που προέρχονται από λευκό λιπώδη ιστό «προσλαμβάνονται» από τους καρκίνους προκειμένου αυτοί να κτίσουν το δίκτυο των αγγείων που απαιτείται για την επέκταση του.
Η κινητοποίηση αυτών των κυττάρων στην αιματική κυκλοφορία και εμφύτευσή τους στο καρκινικό σώμα συνδέονται με την αύξηση του καρκινικού όγκου και την «πρόοδο» του στα ποντίκια. Φυσικά όλα αυτά μένει να διερευνηθούν και στον άνθρωπο.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε, όπως μας ενημερώνει το επιστημονικό περιοδικό, στο Cancer Research (69, 5259 – 2009).

Πηγή: medinfo.gr