Το αρσενικό φύλο αλλάζει.. φύλο!

Μικρά παιδιά εκτίθενται σε επικίνδυνα ποσοστά χημικών, τα οποία συναντάμε σε οικιακά προϊόντα, όπως λαστιχένιες σαγιονάρες (τα λεγόμενα κροκς), και αντηλιακές κρέμες, σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ, και τα οποία χημικά έχουν την ιδιότητα να αποδιοργανώνουν τις ορμόνες.

Η αναφορά των 327 σελίδων, αποκαλύπτει πως παρά το γεγονός ότι έχουν αναγνωριστεί οι κίνδυνοι από τις «αντι-ανδρογόνες» και «οιστρογονογενείς» ουσίες, η αθροιστική επίδραση αυτού του είδους χημικών, ειδικά στα αγόρια, αγνοείται από τους περισσότερους.

Το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ αναμένεται να ψηφίσει μία ρύθμιση για τη χρήση αυτών των «φύλο-αλλοιωτικών» χημικών ενώσεων, πριν από τα Χριστούγεννα.

Οι φθαλικές ενώσεις, ένα από τα βασικότερα αντι-ανδρογόνα χημικά, που χρησιμοποιούνται ως αποσκληρυντικά στο σαπούνι, στις λαστιχένιες σαγιονάρες, στα πατάκια του μπάνιου και στα μαλακά παιχνίδια, θεωρούνται υπεύθυνες για το μπλοκάρισμα της δράσης της τεστοστερόνης στη μήτρα, καθώς και για το αδύναμο σπέρμα, τα υψηλά ποσοστά καρκίνου των όρχεων και τις δυσπλασίες στα γεννητικά όργανα.

Η έρευνα έδειξε πως τα αρσενικά έμβρυα 8-12 εβδομάδων, μπορούν να θηλυκοποιηθούν εξαιτίας της έκθεσής τους σε τέτοιου είδους χημικά.

Η αναφορά παρουσιάστηκε στο συμβούλιο περιβάλλοντος και μεταβιβάστηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικής Ανάπτυξης της Δανίας (Defra), της χώρας που παρατηρείται αυξημένο ποσοστό καρκίνου των όρχεων.

Οι προειδοποιήσεις έχουν την υποστήριξη του Ιδρύματος Chem (Chemicals Health and Environment Monitoring), ενός βρετανικού φιλανθρωπικού οργανισμού, που έχει κάνει μεγάλο αγώνα μαζί με το WWF για τα τοξικά χημικά.

Η μελέτη των Δανών για την έκθεση των δίχρονων αγοριών στις χημικές ουσίες, που βρίσκονται στα καταναλωτικά προϊόντα, καταλήγει: «Ακόμα και ελάχιστη έκθεση σε προϊόντα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα της ενδοκρινό-αποδιοργανωτικής ουσίας DBP, στις λαστιχένιες σαγιονάρες, μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά επικίνδυνη για τα δίχρονα αγόρια.»

«Οι ποσότητες που απορροφούν τα δίχρονα αγόρια από το (συντηρητικό) parabens propylparaben και butylparaben μπορεί να προκαλέσουν οιστρογονογενείς αποδιοργανώσεις στο ενδοκρινικό σύστημα. Τέτοιες ουσίες περιλαμβάνονται συχνότερα στα προϊόντα κοσμετολογίας, τις ενυδατικές κρέμες, τις λοσιόν και τα αντηλιακά.»

«Δεν υπάρχει μόνο ανάγκη για μείωση της έκθεσης στα αντι-ανδρογόνα και τα οιστρογονογενή από τα διατροφικά προϊόντα, τον εσωτερικό αέρα και τη σκόνη, αλλά θα πρέπει να μειωθεί και η έκθεση στα οικιακά προϊόντα, καθώς αυτά αιωρούνται στον εσωτερικό αέρα και τη σκόνη και συνεπώς υπάρχει άμεση έκθεσή μας . Υπάρχει, επίσης, ανάγκη για μείωση της πιθανής συμβολής και άλλων πηγών, όπως το propyl-, butyl- και isobutyl paraben στα προϊόντα κοσμετολογίας και των φθαλικών ενώσεων στα υποδήματα (όπως τα σανδάλια και οι γαλότσες).»

Η Gwynne Lyons, διευθύντρια του Ιδρύματος Chem, εξέφρασε τον φόβο της ότι οι υποδείξεις δεν θα ληφθούν σοβαρά υπόψη. «Υπάρχουν ανησυχίες πως η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα προσπαθήσουν να προστατεύσουν περισσότερο τη βιομηχανία. Εάν δεν υπάρξει πίεση από τους πολίτες, οι χώρες αυτές θα συμφωνήσουν μόνο στη θεωρία, αλλά δεν πρόκειται να εφαρμόσουν τις ρυθμίσεις που αφορούν την έκθεση στα φυλο-αλλοιωτικά χημικά.

«Ούτε οι πολίτες, ούτε η άγρια ζωή προστατεύεται, γιατί οι ρυθμίσεις βασίζονται στην έκθεση σε μεμονωμένες ουσίες, ενώ έχει αποδειχτεί πως οι χημικές αυτές ουσίες, που αλλοιώνουν το φύλο, συνεργούν και δημιουργούν προβλήματα που ακόμα και κάθε μία από αυτές μεμονωμένα δεν θα δημιουργούσε.»

Το Defra δήλωσε: «Η δημόσια ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και θα μελετήσουμε με ενδιαφέρον την αναφορά. Οι πολλαπλές συνέπειες από τα διάφορα χημικά δεν θα πρέπει να αγνοηθούν και θα υποστηρίξουμε το έργο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Περιβάλλοντος.»


Χημικές ουσίες στα προϊόντα οικιακής χρήσης, που αποδιοργανώνουν τις ορμόνες:
  • Οι φθαλικές ουσίες χρησιμοποιούνται στα κροκς, τις γαλότσες, τις συσκευασίες σαπουνιού, τα προϊόντα από PVC, τα πατάκια μπάνιου και τα μαλακά παιχνίδια. Περιέχονται, επίσης, σε διάφορα διατροφικά προϊόντα, ως αποτέλεσμα της μόλυνσης του περιβάλλοντος.
  • Οιστρογονογενείς ουσίες, που περιέχουν τα χημικά parabens, συναντάμε στα προϊόντα κοσμετολογίας, τις αντηλιακές κρέμες και τις ενυδατικές λοσιόν.
  • Εντομοκτόνα, όπως το DDT, οι διοξίνες και τα PCB, είναι ουσίες γνωστές για τις αποδιοργανωτικές τους ιδιότητες στις ορμόνες.
Πηγή: pathfinder.gr