Η ιδανική αναλογία που θα ήθελε ο καθένας για τη δουλειά του, είναι να βγάζει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, κάνοντας όσο το δυνατόν λιγότερη δουλειά. Ιδανικά, να βγάζουμε μια περιουσία χωρίς να κάνουμε απολύτως τίποτα. Και αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι αναζητούν έναν τρόπο να βγάλουν λεφτά μέσω του internet, απο την άνεση του σπιτιού τους. Και όπως πάντα, οι κερδοσκόποι βρίσκονται εκεί, έτοιμοι να εκμεταλλευτούν την άγνοια και την έλλειψη εμπειρίας των χρηστών του internet για δικό τους οικονομικό όφελος. Οι τρόποι, αμέτρητοι. Από spam e-mails απο δήθεν τράπεζες, κληρώσεις, επιχειρηματίες κλπ, που σκοπό έχουν να ψαρέψουν τον τραπεζικό μας λογαριασμό, απο πλαστές σελίδες τραπεζών και κακόβουλο λογισμικό σε σελίδες, που σκοπό έχουν να καταγράψουν τους κωδικούς μας, απατεώνες σε online αγοραπωλησίες, και πολλές πολλές άλλες μορφές. Ευτυχώς πλέον ο κόσμος αρχίζει να μαθαίνει το internet και να αναγνωρίζει αυτές τις απάτες. Ακόμα βέβαια είναι πολλοί αυτοί που τσιμπάνε, αλλά οι περισσότεροι είναι υποψιασμένοι. Ένα θέμα όμως που δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως, είναι κάποιες σελίδες που υπόσχονται δουλειά απο το σπίτι μέσω internet, με μεγάλο μηνιαίο εισόδημα. Συνήθως σε αυτά τα site, μοστράρει στην πρώτη σελίδα ένα χαμογελαστό ζευγάρι, που περιγράφει πως ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τη σελίδα και σιγά σιγά έφτασε να βγάζει 15 χιλιάρικα το μήνα, και να έχει τη ζωή που πάντα ονειρευόταν, και πιασάρικες φράσεις με μεγάλα γράμματα, όπως «Βγάλτε λεφτά μέσω internet», «Αποκτήστε εισόδημα απο την άνεση του σπιτιού σας» κλπ.. Ο λόγος που πολλοί τσιμπάνε, είναι επειδή κάνοντας μια αναζήτηση σε forum και σε συζητήσεις, θα βρείτε πολύ κόσμο που θα πει «Παιδιά είναι αλήθεια, εγώ έχω γραφτεί και πράγματι βγάζω μερικά λεφτά κάθε μήνα!». Και είναι αρκετοί αυτοί που θα σπεύσουν να επιβεβαιώσουν οτι λειτουργούν οι εν λόγω επιχειρήσεις. Δεν πρόκειται δηλαδή για λίγα άτομα, βαλτούς απο το site για να το προωθήσουν. Τι συμβαίνει όμως πραγματικά? Όντως βγάζουν λεφτά τα άτομα που μας προτρέπουν να συμμετάσχουμε, ή έχουν κάποιο άλλο προσωπικό συμφέρον, και στην ουσία και οι ίδιοι όχι μόνο δεν βγάζουν, αλλά χρωστάνε?…
Τα περισσότερα site που υπόσχονται εισόδημα μέσω internet χωρίς να κάνεις τίποτα, είναι οι λεγόμενες «πυραμίδες». Όντως, κάποια μέλη βγάζουν λεφτά απο την πυραμίδα, οι περισσότεροι όμως χάνουν. Ουσιαστικά πρόκειται για απάτη, και είναι ένα είδος τζόγου, και πολλές απο αυτές τις σελίδες είναι παράνομες. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που εμφανίζονται οι πυραμίδες. Υπήρχαν και πριν την διάδοση του internet. Απλώς πλέον είναι πιο εύκολο να δράσουν, και πιο εύκολο να πείσεις τον πελάτη να συμμετάσχει, λέγοντάς του οτι θα δουλεύει μόνο μέσω internet με μεγάλο εισόδημα. Ας δούμε πως λειτουργεί μια πυραμίδα, με ένα απλουστευμένο σχήμα:
Η ιδέα λοιπόν, είναι η εξής: Κάποιος απατεώνας, ξεκινάει την πυραμίδα. (1ο επίπεδο). Για να μπεις στην πυραμίδα, πρέπει να πληρώσεις ένα ποσό, πχ 500 ευρώ (2o επίπεδο) σε αυτόν που σε βάζει. Στη συνέχεια, μπορείς να φέρεις νέα μέλη στην πυραμίδα, οι οποίοι θα σε πληρώσουν απο 500 ευρώ για να μπουν (3ο επίπεδο). Έτσι, για κάθε ένα μέλος που βάζεις, έχεις κέρδος. Φυσικά τα νέα μέλη που έχουν μπει, βρίσκονται με χρέος, και πρέπει και οι ίδιοι να βρουν νέα μέλη ώστε να ξεχρεώσουν και να βγάλουν λεφτά. Βέβαια το παράδειγμά μου είναι απλουστευμένο, για να δώσω απλώς τη γενική ιδέα. Στην πραγματικότητα είναι πιο πολύπλοκες οι συναλλαγές, και έχουν να κάνουν με ποσοστά. Τα μέλη μπορεί να πληρώνουν ακόμα και με τη μορφή μηνιαίας συνδρομής. Όσοι μπαίνουν στο κόλπο, πρέπει να επενδύσουν κάποια λεφτά, πολλές φορές και χιλιάδες ευρώ, και για κάθε άτομο που βρίσκουν και βάζουν στην πυραμίδα, παίρνουν λεφτά απο τα οποία δίνουν ένα ποσοστό σε αυτόν που στρατολόγησε τους ίδιους. Που σημαίνει, οτι αυτός που ξεκίνησε την πυραμίδα, παίρνει ποσοστά απο όλους όσους στρατολογούνται στα παρακάτω επίπεδα, ενώ όσοι δεν βρουν αρκετά άτομα να βάλουν στην πυραμίδα για να καλύψουν τα ποσοστά που πρέπει να πληρώνουν, έχουν χάσει τα λεφτά τους. Το σίγουρο είναι οτι πάντα θα υπάρχουν χαμένοι, πολύ περισσότεροι απ’ όσους βγάζουν κάποιο κέρδος. Και φυσικά, πολύς κόσμος που βρίσκεται στον πάτο της πυραμίδας και πρέπει να βρει μέλη για να κάνει απόσβεση, θα κάνει τα πάντα για να πείσει κι άλλους να μπουν στο κόλπο. Γι αυτό λοιπόν, όταν βλέπετε κόσμο στο internet να λέει «Παιδιά είναι αλήθεια, εγώ βγάζω λεφτά, μπείτε κι εσείς!», είναι πολύ πιθανό να μη βγάζει φράγκο, και απλώς ψάχνει κορόιδα για να βγάλει κέρδος και να μη μείνει με τη ζημιά.
Οι εταιρείες αυτές δεν παρουσιάζονται σαν πυραμίδες. Παρουσιάζονται συνήθως σαν λέσχες, σαν σύνδεσμοι επενδυτών, σαν κάποια ομάδα επιχειρηματιών που δείχνει κάποια σοβαρότητα, και η ένταξή σας παρουσιάζεται σαν «επιχειρηματική ευκαιρία». Πολλές φορές χρησιμοποιούν σαν κάλυψη την πώληση ή τη διαφήμιση προϊόντων, λέγοντας οτι θα βγάζεις λεφτά όχι μόνο απο τα προϊόντα που θα πουλάς, αλλά και απο ποσοστά. Στην πραγματικότητα τα έσοδα απο τις πωλήσεις είναι μηδαμινά, και όλο το παιχνίδι παίζεται στους «πελάτες» που πρέπει να μαζέψεις με τη σειρά σου για τα ποσοστά. Μπαίνοντας στη σελίδα κάποιας απο αυτές τις δήθεν επιχειρήσεις, θα δούμε πάντα υποσχέσεις για μεγάλο εισόδημα, δουλειά αποκλειστικά μέσω internet, αλλά ποτέ διευκρινήσεις για το τί ακριβώς θα κάνουμε. Το ίδιο ισχύει και για τις παρόμοιες εταιρείς που μπορεί να βρει κανείς σε αγγελίες, και σε διαφημιστικά φυλλάδια, με τις οποίες όταν επικοινωνήσεις για λεπτομέρειες δεν θα σου δώσουν καμία απολύτως πληροφορία για τη δουλειά όσο και να ρωτήσεις, και θα προσπαθήσουν μόνο να κανονίσουν μια συνάντηση απο κοντά, ή θα σε καλέσουν σε κάποιο «εκπαιδευτικό σεμινάριο» που διοργανώνει η εταιρεία κλπ. Τέτοιου είδους απάτες, μπορείτε να συναντήσετε με πολλές ονομασίες, όπως αεροπλανάκι, επιχείρηση οργάνωσης δικτύων καταναλωτών, επιχείρηση πολυεπίπεδου marketing, επιχείρηση δικτυακού marketing κλπ. Όλες όμως έχουν την ίδια λειτουργία, και πίσω τους κρύβεται πάντα η απάτη της πυραμίδας. Αργά η γρήγορα, τέτοια συστήματα καταρρέουν, αφού πολλοί δεν καταφέρνουν να βρουν νέα μέλη, πολλοί αποχωρούν μόλις καταλάβουν την απάτη, και έτσι οι λίγοι που πρόλαβαν να βγάλουν λεφτά έχουν βγάλει ένα κέρδος (αφού έχουν κοροϊδέψει πολύ κόσμο), ενώ όσοι δεν πρόλαβαν κλαίνε τα λεφτά τους. Η αγγλική ονομασία του συστήματος είναι Multilevel Marketing (MLM), και διδάσκεται και στο πανεπιστήμιο του Harvard. Μόλις το 1% των συμμετεχόντων σε μια πυραμίδα βγάζει κάποιο κέρδος, ενώ το 99% χάνει τα λεφτά του. Ποσοστά που δεν διαφέρουν και πολύ απο το να παίξει κάποιος Λοττο… Περισσότερες πληροφορίες για τις πυραμίδες, μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω άρθρο απο το ApatesGR, που απ’ ότι φαίνεται κάποιοι τελικά κατάφεραν να το κλείσουν: «Η αλήθεια για τις πυραμίδες, τα αεροπλανάκια, και τα δίκτυα καταναλωτών«. Μια λίστα με links για περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.
Η απάτη λοιπόν στο internet έχει πολλές μορφές, και συχνά πονηρούς τρόπους για να αδειάσει τις τσέπες των ανυποψίαστων χρηστών, και χρειάζεται μεγάλη προσοχή πριν δώσουμε έστω και ένα ευρώ. Όταν ένας άνθρωπος σου λέει πως βγάζει πολλά λεφτά μέσω internet, και σε πιέζει να μπεις κι εσύ, σίγουρα έχει προσωπικό κέρδος, και κατά 99% το κέρδος αυτό θα είναι εις βάρος σου. Δεν χρειάζεται λοιπόν πολύ μυαλό για να αποφύγουμε τέτοιες απάτες. Αρκεί να θυμόμαστε, οτι κανένας δεν σου χαρίζει λεφτά για να δουλεύεις μέσω internet χωρίς να κάνεις τίποτα!
Αυτό δεν σημαίνει οτι κάποιος δεν μπορεί να βγάλει λεφτά μέσω internet. Αντιθέτως, υπάρχει κόσμος που έχει πλουτίσει. Μην περιμένετε όμως εύκολες λύσεις. Για να βγάλεις γρήγορα και πολλά χρήματα, θα πρέπει ή να κάνεις κάποιας μορφής απάτη, κοινώς να κλέψεις, ή να εφαρμόσεις μια πολύ καλή ιδέα για site ή υπηρεσία, στην οποία να μαζέψεις μεγάλο αριθμό χρηστών ώστε να έχεις συνδρομή επι πληρωμή, ή να έχεις έσοδα απο διαφημίσεις και σπόνσορες, ή στην καλύτερη να την αγοράσει μια μεγάλη εταιρεία, να ασχοληθείς με μετόχους και χρηματιστήριο κλπ. Και φυσικά και άλλοι πολλοί έξυπνοι επιχειρηματικοί τρόποι, τους οποίους αν τους ήξερα θα ήμουν κι εγώ πλούσιος (Αν γνωρίζετε κάτι, είμαι όλος αυτιά!). Η άλλη λύση, είναι να ασχοληθεί κανείς με το web design, με διαφήμιση και προώθηση, hosting, και κάποιας μορφής εργασία μέσω internet. Αλλά όπως είπα πιο πάνω, μην περιμένετε εύκολες λύσεις. Χωρίς βασικές γνώσεις και πολλές ώρες ενασχόλησης δεν πλουτίζει κανείς. Δεν γίνεται να βρεις ένα πρωί δουλειά μέσω internet, και να κάθεσαι αραχτός παίρνοντας εισόδημα. Οι απατεώνες που διαφημίζουν τέτοιου είδους δουλειές στοχεύουν στην απληστία και στην βλακεία των υποψήφιων θυμάτων. Μεγάλη προσοχή λοιπόν, και μην αφήσετε υποσχέσεις για εύκολο χρήμα να σας θολώσουν το μυαλό. Είναι το πρώτο πράγμα που θα σας υποσχεθεί (ή θα αφήσει να εννοηθεί) ένας απατεώνας. Πάντα κάνουμε λεπτομερή έρευνα πριν εμπιστευθούμε να δώσουμε λεφτά σε οποιαδήποτε δουλειά μέσω internet, και δεν βασιζόμαστε στις μαρτυρίες και τις απόψεις τρίτων.
Η απληστία δεν βγάζει ποτέ σε καλό.
Πηγή: stupidity.gr