Σεξυπνία, μια σπάνια διαταραχή του εγκεφάλου..


Την πρώτη φορά που συνέβη, η Λίζα ξύπνησε απότομα. Νόμισε ότι ο φίλος της προσπαθούσε να κάνει σεξ μαζί της και τον έσπρωξε μακριά, ρωτώντας τον αγριεμένη: «Τι νομίζεις πως πας να κάνεις;». «Εσύ άρχισες!» της απάντησε εκείνος. Λίγα χρόνια αργότερα, ένας άλλος φίλος της, τής είπε μόλις ξύπνησαν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας είχε δεχθεί τα σεξουαλικά χάδια της.


Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά το πρώτο περιστατικό, η ίδια γυναίκα συνειδητοποιεί καθημερινά ότι ενώ κοιμάται, εκδηλώνει άθελα της τις σεξουαλικές της διαθέσεις στο σύντροφο της, συχνά με βίαιο τρόπο.

Σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση «New Scientist», όταν η Μαχόνεϊ ξυπνά το πρωί, δεν θυμάται το παραμικρό από όσα έχει κάνει το προηγούμενο βράδυ. Στην αρχή έμοιαζε με αστείο, αλλά ο σύντροφός της λέει ότι συμπεριφέρεται βίαια και αυτό τον τρομάζει. Ύστερα από έξι μήνες σχέσης, ο άνθρωπος αυτός λέει πως δεν βρίσκει καθόλου αστεία την περίεργη συνήθεια της Λίζας. «Με απασχολεί έντονα και δεν μπορώ να το ελέγξω», συμπληρώνει η ίδια. «Δεν αφορά καθόλου τον σύντροφό μου, είναι κάτι που πηγάζει από μέσα μου και δεν ξέρω το γιατί...».

Μελέτη της διαταραχής. Παρά το γεγονός ότι ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά στους επιστήμονες για το σεξ κατά τη διάρκεια του ύπνου, δηλαδή για τη σεξυπνία, η Μαχόνεϊ που ζει σε μια μικρή πόλη της Πενσυλβάνιας των ΗΠΑ, δεν είναι η μοναδική γυναίκα που εκδηλώνει αυτή τη διαταραχή. Μελέτη που έγινε το 2005 από τον Νικ Τραγιάνοβιτς, που είναι ερευνητής στην Κλινική Ύπνου και Επαγρύπνησης στο νοσοκομείο Western του Τορόντο στον Καναδά, απέδειξε ότι οι περιπτώσεις ανθρώπων που εκδηλώνουν σεξουαλική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του ύπνου τους ήταν πολύ περισσότερες από όσες είχαν καταγραφεί μέχρι τότε στη βιβλιογραφία.

Ο Τραγιάνοβιτς και οι συνάδελφοί του ανέφεραν ότι είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσουν τον αριθμό των ανθρώπων που παρουσιάζουν αυτή τη διαταραχή, επειδή σπανίως οι ίδιοι το δηλώνουν σε ειδικό γιατρό, ενώ οι γιατροί δεν ρωτούν σχεδόν ποτέ. Σε καμία περίπτωση όμως η σεξυπνία δεν είναι τόσο συχνή όσο η υπνοβασία, που σύμφωνα με τους ειδικούς επηρεάζει 2%-4% του ενήλικου πληθυσμού.

Και κατηγορούμενος. Ωστόσο οι επιστήμονες θεωρούν πως είναι επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουν τα αίτια και το εύρος της εξάπλωσης της σεξυπνίας, γιατί σε ορισμένες χώρες υπήρξαν άνθρωποι που κάθησαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου εξαιτίας αυτής της ασυνήθιστης διαταραχής. Φυσικά υπήρξαν και περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι μηνύθηκαν από τις συντρόφους τους για σεξουαλική παρενόχληση και εκείνοι επικαλέστηκαν στις αίθουσες των δικαστηρίων τη δικαιολογία ότι πάσχουν από σεξυπνία.

Η σεξυπνία και η υπνοβασία έχουν πολλά κοινά στοιχεία καθώς συγκαταλέγονται στις δυσυπνίες - διαταραχές κατά τη διάρκεια του ύπνου. Σε αντίθεση με τους υπνοβάτες, οι άνθρωποι που πάσχουν απο σεξυπνία δεν... το κουνούν από το κρεβάτι τους. Μπορεί να επιδοθούν σε σεξουαλικές πράξεις οποιαδήποτε ώρα του ύπνου τους, σε αντίθεση με την πλειονότητα των υπνοβατών που αρχίζουν τη... βόλτα τους τις πρώτες ώρες της νύχτας.

Συνηθισμένοι άνθρωποι. Σύμφωνα με τον Μαρκ Πρέσμαν, ειδικό σε θέματα ύπνου στο νοσοκομείο Lankenan στην Πενσυλβάνια, τις περισσότερες φορές οι σεξουαλικές πράξεις κατά τη διάρκεια του ύπνου συμβαίνουν ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουν ερωτική σχέση. Και οι αντιδράσεις τους είναι ποικίλες. «Μερικές φορές, το σιχαίνονται. Άλλες, απλώς το ανέχονται και σε σπάνιες περιπτώσεις, το απολαμβάνουν περισσότερο από ό,τι όταν είναι ξύπνιοι». Ο ίδιος ειδικός προσθέτει πως οι άνθρωποι αυτοί είναι απλοί, με συνηθισμένη ερωτική ζωή (όταν δεν κοιμούνται).

Παλαιότερα υπήρχε η εντύπωση ότι η συγκεκριμένη διαταραχή εμφανιζόταν σε ανθρώπους που πραγματοποιούσαν όσα ονειρεύονταν, ως αποτέλεσμα υποκρυπτόμενων ψυχολογικών προβλημάτων. Η άποψη αυτή όμως θεωρείται σήμερα λανθασμένη. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η σεξυπνία συνδέεται με την προσωπικότητα ή με προηγούμενες σεξουαλικές συμπεριφορές του ανθρώπου που την εκδηλώνει», προσθέτει ο Πρέσμαν.






Ακανόνιστη λειτουργία του εγκεφάλου..



Το ένα τρίτο από τους 219 ανθρώπους που έλαβαν μέρος στην έρευνα για τη σεξυπνία, που έκανε η Κλινική Ύπνου και Επαγρύπνησης στο νοσοκομείο Western του Τορόντο στον Καναδά, ήταν γυναίκες. Ο αριθμός αυτός συμπίπτει με τα γενικά ποσοστά παρόμοιων διαταραχών του ύπνου που εκδηλώνονται σε διάφορους ανθρώπους. Το γεγονός μάλιστα ότι η σεξυπνία παρουσιάζεται τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες υποδηλώνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι πρόκειται για μια κατάσταση η οποία - όπως συμβαίνει και με την υπνοβασία - συσχετίζεται με την ακανόνιστη λειτουργία του εγκεφάλου και όχι με κάποιο σοβαρό ψυχολογικό ή σεξουαλικό πρόβλημα που εμφανίζεται μόνο σε νεαρούς άνδρες.

Οι περισσότεροι επιστήμονες που μελετούν τη συμπεριφορά του ανθρώπινου οργανισμού κατά τη διάρκεια του ύπνου, θεωρούν ότι η σεξυπνία είναι παραλλαγή της υπνοβασίας. Και στις δύο περιπτώσεις, οι άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης. Δεν θυμούνται τίποτα από όσα κάνουν το προηγούμενο βράδυ, ενώ καμιά φορά οι ίδιες συνήθειες παρουσιάζονται και σε μέλη της οικογένειάς τους. Ο αδελφός και η αδελφή της Λίζας Μαχόνεϊ από την Πενσιλβάνια λένε πως έχουν εκδηλώσει κατά καιρούς σεξουαλική συμπεριφορά την ώρα που κοιμούνται.


Απεικόνισαν την υπνοβασία..


Μόνο μία φορά κατέστη δυνατόν να απεικονιστεί η λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου κατά τη διάρκεια επεισοδίου υπνοβασίας. Επιστήμονες από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ζυρίχης στην Ελβετία διοχέτευσαν μια ραδιενεργό διαγνωστική ουσία στο αίμα εθελοντή υπνοβάτη. Η ουσία αυτή συγκεντρώνεται στις περιοχές του εγκεφάλου που εκείνη τη στιγμή είναι ενεργές και παραμένει ανιχνεύσιμη 12 ώρες μετά τη διοχέτευσή της στον οργανισμό. Η ουσία κατέγραψε τι συνέβαινε στον εγκέφαλο του εθελοντή την ώρα που υπνοβατούσε και την επομένη οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μαγνητικό τομογράφο για να δουν ποια κέντρα ήταν ενεργά. Την εικόνα που δημιούργησαν, τη συνέκριναν με μια άλλη εικόνα του εγκεφάλου του, την οποία έλαβαν ενώ εκείνος κοιμόταν βαθιά χωρίς να υπνοβατεί. Συγκρίνοντας τις δύο εικόνες διαπίστωσαν πως ο προμετωπιαίος φλοιός, στον οποίο οφείλονται η μνήμη, η κρίση και η μάθηση, παρέμενε ανενεργός τόσο κατά την υπνοβασία όσο και κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού ύπνου. Αντιθέτως, η οπίσθια έλικα η οποία μπορεί να ενεργοποιήσει την κινησιακή δραστηριότητα και τα συναισθήματα, παρέμενε ενεργή την ώρα της υπνοβασίας.

Πηγή: tanea.gr