Οι ερευνητές του Κέντρου Έρευνας Ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ εστιάστηκαν στο γονίδιο Period 3, το οποίο απαντάται σε δύο μορφές στον ανθρώπινο πληθυσμό.
Η μία ποικιλία περιέχει την πληροφορία για την παραγωγή μιας «μακριάς» πρωτεΐνης, ενώ η δεύτερη κωδικοποιεί μια «κοντή» μορφή της ίδιας πρωτεΐνης. Κάθε άνθρωπος φέρει δύο αντίγραφα του γονιδίου, το καθένα από τα οποία μπορεί να αντιστοιχεί στην κοντή ή τη μακριά μορφή.
Από παλαιότερες έρευνες είναι γνωστό ότι τα άτομα με την κοντή μορφή ξυπνούν και είναι δραστήρια νωρίς το πρωί, ενώ όσοι φέρουν την μακριά ποικιλία είναι «κουκουβάγιες».
Στο τελευταίο πείραμα, οι ερευνητές εξέτασαν τις πνευματικές επιδόσεις 24 εθελοντών, από τους οποίους ορισμένοι έφεραν δύο αντίγραφα της κοντής μορφής και ορισμένοι δύο αντίγραφα της μακριάς. Όλοι έμειναν άγρυπνοι στο εργαστήριο για δύο ημερόνυχτα και περιοδικά υποβάλλονταν σε διάφορα τεστ, όπως δοκιμασίες προσοχής, μνήμης και αντίδρασης.
Όπως αναφέρει το EurekAlert, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έφεραν την κοντή μορφή του Period 3 άντεξαν την αϋπνία πολύ καλύτερα από τη δεύτερη ομάδα, καθώς οι επιδόσεις τους στα τεστ ήταν πολύ υψηλότερες.
Η διαφορά ήταν ιδιαίτερα έντονη τις πρώτες πρωινές ώρες, από τις 04.00 έως τις 08.00. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα περισσότερα ατυχήματα που οφείλονται στην υπνηλία καταγράφονται ακριβώς αυτό το διάστημα.
Όταν οι εθελοντές αφέθηκαν τελικά να κοιμηθούν, τα άτομα με την μακριά μορφή πέρασαν 50% περισσότερο χρόνο στη φάση του ύπνου βραδέων κυμάτων, ένδειξη ότι ο οργανισμός τους χρειαζόταν περισσότερο ύπνο.
Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματά τους στην επιθεώρηση Current Biology, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ποικιλία του γονιδίου Period 3 που φέρει ο καθένας είναι σημαντικός δείκτης της ανάγκης για ύπνο και της αντοχής στην αϋπνία, παράγτονες με ιδιαίτερη σημασία για όσους εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες.
Πηγή: in.gr