Τα αντιγόνα Α και Β, που δίνουν στις ομάδες αίματος τα ονόματά τους, είναι μόρια σακχάρου που βρίσκονται στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Κάθε άνθρωπος φέρει στο αίμα του ένα, δύο ή κανένα από τα δύο αντιγόνα, στις ομάδες Α, Β, ΑΒ ή Ο αντίστοιχα. Η μετάγγιση αίματος από λανθασμένη ομάδα προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος σε λήπτες που δεν φέρουν τα αντίστοιχα αντιγόνα.
Η ομάδα Ο μπορεί να μεταγγιστεί σε οποιονδήποτε, αφού δεν φέρει αντιγόνα, ωστόσο τα αποθέματα συχνά δεν επαρκούν.
Διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Χένρικ Κλάουσεν του Πανεπιστημίου της Κοπενγχάγης, αναφέρει τώρα στο περιοδικό Nature Biotechnology ότι ανακάλυψε δύο ένζυνα βακτηριακής προέλευσης που απομακρύνουν τα αντιγόνα Α και Β με αρκετή αποτελεσματικότητα ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλη κλίμακα στις τράπεζες αίματος.
Όπως αναφέρει το Nature.com, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ερευνητές στη Νέα Υόρκη είχαν ανακαλύψει ένα ένζυμο που υπάρχει στους πράσινους κόκκους καφέ και μπορεί να απομακρύνει από τα ανθρώπινα ερυθρά αιμοσφαίρια το αντιγόνο Β. Όμως η αντίδραση δεν ήταν αρκετά αποτελεσματική ώστε να αξιοποιηθεί πρακτικά.
Το νέο ένζυμο για την απομάκρυνση του Β, που προέρχεται από το βακτήριο του εντέρου Bacteroides fragilis, είναι 1.000 φορές πιο αποτελεσματικό από το ένζυμο του καφέ. Το άλλο ένζυμο, που απομακρύνει το Α, προέρχεται από το βακτήριο Elizabeth meningosepticum, που προκαλεί ευκαιριακές λοιμώξεις.
Οι ερευνητές συνεργάζονται τώρα με την εταιρεία ZymeQuest, με έδρα τη Μασαχουσέτη, προκειμένου να δοκιμάσουν την ενζυματική τεχνολογία σε ανθρώπους και να την αξιοποιήσουν εμπορικά.
Πηγή: pathfinder.gr