Ανακαλύφθηκε γονίδιο που σχετίζεται με τη μακροζωία


Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι η δραστική μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων παρατείνει εντυπωσιακά τη ζωή των πειραματόζωων. Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν τώρα ότι εντόπισαν ένα γονίδιο που βρίσκεται στη βάση αυτού του φαινομένου. Ελπίζουν μάλιστα ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού με φάρμακα θα μπορούσε στο μέλλον να χαρίζει μακροζωία.

Μελέτες από τη δεκαετία του 1930 έχουν δείξει ότι η μείωση των θερμίδων κατά το ένα τρίτο παρατείνει τη ζωή των πειραματόζωων, όπως τα ποντίκια, οι μύγες των φρούτων και οι σκύλοι, από 20% έως 30%. Τα τελευταία χρόνια έχουν μάλιστα συγκεντρωθεί ενδείξεις ότι ο θερμιδικός περιορισμός επιβραδύνει τη γήρανση και στον άνθρωπο. Έρευνες σε πιθήκους βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, ερευνητές του Ινστιτούτου Salk στην Καλιφόρνια αναφέρουν στο περιοδικό Nature ότι εντόπισαν ένα γονίδιο, με την ονομασία PHA-4, το οποίο ευθύνεται για την επιβράδυνση του γήρατος σε συνθήκες στέρησης τροφής.

Το γονίδιο αναγνωρίστηκε σε νηματώδεις σκώληκες, όπου παίζει σημαντικό ρόλο στην εμβρυική ανάπτυξη του εντέρου. Φαίνεται ότι στα ενήλικα σκουλήκια το PHA-4 ελέγχει άλλα γονίδια, τα οποία με τη σειρά τους καθορίζουν πώς αντιδρά ο οργανισμός στη στέρηση τροφής.

Στον άνθρωπο υπάρχουν τρία γονίδια με αλληλουχίες παρόμοιες με του PHA-4. Πιστεύεται ότι σχετίζονται με τη γλουκαγόνη, μια ορμόνη του παγκρέατος που αυξάνει τη συγκέντρωση του σακχάρου και διατηρεί την ενεργειακή ισορροπία του σώματος, ειδικά σε συνθήκες νηστείας.

Μελλοντικά φάρμακα που ενεργοποιούν τα γονίδια αυτά θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη γήρανση στον άνθρωπο, δήλωσε ο Δρ Αντριου Ντίλιν, επικεφαλής της μελέτης.

Πάντως, το PHA-4 δεν είναι το πρώτο γονίδιο που ανακαλύπτεται ότι σχετίζεται με τη μακροζωία, και οι επιστήμονες έχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα για το πού οφείλεται η γήρανση και πώς είναι δυνατό να επιβραδυνθεί.

Σύμφωνα με τον Ντίλιν, η επιβράδυνση της γήρανσης στον άνθρωπο θα απαιτούσε μείωση της κατανάλωσης τροφής κατά 50% με 70%.
Συνιστά όμως προσοχή:
«Αν μειώσει κανείς το φαγητό υπερβολικά, θα περάσει σε ασιτία και τελικά θα ζήσει λιγότερο», επισήμανε στο Reuters. «Αν πάλι τρώει υπερβολικά, με δίαιτα υψηλών θερμίδων, θα παρουσιάσει παχυσαρκία και πάλι θα έχει σύντομη διάρκεια ζωής. Οπότε ο θερμιδικός περιορισμός είναι η χρυσή τομή ανάμεσα στα δύο».
Πηγή: in.gr