Πότε και πως σαμποτάρουμε τη σχέση μας;

1. Όταν έχουμε ανασφάλειες για το σώμα μας
Αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε αυτό το πρόβλημα όταν..
  • Όταν μαζεύεστε και καλύπτεστε την ώρα που ο/η σύντροφός σας σάς βλέπει γυμνούς.
  • Όταν τα κομπλιμέντα σας κάνουν νευρικούς και παίρνετε θέση άμυνας.
  • Όταν σκέφτεστε τα θετικά στοιχεία του/της συντρόφου σας και αναρωτιέστε τι δουλειά έχει μαζί σας.

Γιατί αποτελεί πρόβλημα;

Όταν ντρεπόμαστε για το ίδιο μας το σώμα, «χάνουμε τη σεξουαλικότητά μας» και δυσκολευόμαστε να αφεθούμε ελεύθεροι σε ερωτικά παιχνίδια με τον/την σύντροφό μας. Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν σε διάφορες ουσίες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανασφάλειές τους (για παράδειγμα, καταναλώνουν αλκοόλ πριν να κάνουν σεξ), κάτι που μπορεί να καταστρέψει την αίσθηση της εγγύτητας των δύο συντρόφων.

Πώς το αντιμετωπίζουμε;

Το πρώτο βήμα είναι η συνειδητοποίηση: συνειδητοποιούμε, για παράδειγμα, πως όταν ο/η σύντροφός μας λέει «σου πάνε πολύ αυτά τα ρούχα», ή ακούμε «πρέπει να ξεκινήσεις γυμναστική», δεν το λέει με σαρκαστικό ύφος, αλλά επειδή βλέπει ότι ντρεπόμαστε για το σώμα μας. Το δεύτερο βήμα είναι να μάθουμε να μιλάμε ανοιχτά και με ειλικρίνεια για αυτή μας την ανασφάλεια. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε στον/στη σύντροφό μας την ανασφάλεια που νιώθουμε, το λόγο για τον οποίο νομίζουμε ότι τη νιώθουμε και πως μας κάνει να αισθανόμαστε. Στη συνέχεια, υποσχόμαστε στον ίδιο μας τον εαυτό ότι θα «πετάξουμε από το παράθυρο» τα συμπτώματα της ανασφάλειάς μας. Όταν, για παράδειγμα, σταματήσουμε να αποκαλούμε τον εαυτό μας «χοντρό», τότε θα σταματήσουμε να αισθανόμαστε ότι είμαστε χοντροί.

2. Όταν υπάρχει λάθος συγχρονισμός
Αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε αυτό το πρόβλημα όταν...

Αρχίζουμε να συζητάμε για ευαίσθητα θέματα -θέματα για τα οποία διαφωνούμε συνέχεια ή συχνά- σε ρομαντικά δείπνα, οικογενειακές συνεστιάσεις ή επαγγελματικές υποχρεώσεις. Ακόμα χειρότερα δε, βομβαρδίζουμε τον/την σύντροφό μας με κατηγορίες και σε κλάσματα του δευτερολέπτου μένουμε μόνοι μας.

Γιατί αποτελεί πρόβλημα;

Όλοι γνωρίζουμε ότι η επικοινωνία είναι σημαντική για μία καλή σχέση μεταξύ δύο συντρόφων, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν πότε και που θα πρέπει να επικοινωνήσουν. Το να αρχίσουμε να συζητάμε ένα πρόβλημα σε ένα ακατάλληλο μέρος ή σε ακατάλληλη στιγμή, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν πρόκειται να το λύσουμε ποτέ, εκτός του ότι θα αποτελέσει και αυτό από μόνο του ένα επιπλέον πρόβλημα. Ο/Η σύντροφός μας θα αρχίσει να το ξανασκέφτεται εάν θα πρέπει να ξαναπάει μαζί μας σε κάποια κοινωνική εκδήλωση, μόνο και μόνο επειδή θα ανησυχεί ότι θα επαναλάβουμε το ίδιο σφάλμα.

Πως το αντιμετωπίζουμε;

Εάν θέλουμε να συζητήσουμε με τον/την σύντροφό μας ένα πρόβλημα, τουλάχιστον προειδοποιούμε. Για παράδειγμα «Το τάδε θέμα με ενοχλεί πάρα πολύ. Μπορούμε να το συζητήσουμε απόψε;» Στη συνέχεια, βρίσκουμε ένα ασφαλές και κατάλληλο μέρος για να συζητήσουμε, χωρίς να αισθάνεται κάποιος από τους δύο άβολα. Εάν θέλουμε πραγματικά να λύσουμε ένα πρόβλημα, θα πρέπει να μιλήσουμε αυτοπροσώπως στον άλλο και όχι μέσω γραπτών μηνυμάτων στο κινητό ή μέσω e-mail.

3. Όταν θυμώνουμε εύκολα
Αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε αυτό το πρόβλημα όταν..

Ο/Η σύντροφός μας παραπονιέται συνέχεια ότι του/της φωνάζουμε είτε επειδή ξέχασε να πάρει τα ρούχα από το καθαριστήριο, είτε επειδή πέταξε στα σκουπίδια κάτι που χρειαζόμασταν.

Γιατί αποτελεί πρόβλημα;

Ενδεχομένως να χρησιμοποιούμε αυτές τις εκρήξεις ως υποκατάστατο της οικειότητας. Εάν πούμε στον άλλο «σʼ αγαπώ», ποιος ξέρει πως θα αντιδράσει; Μπορεί να βαρυγκωμήσει, μπορεί να μας φιλήσει, αλλά μπορεί να έχουμε και δυσάρεστα νέα. Εάν, όμως, βάλουμε τις φωνές στον/στη σύντροφό μας, τότε ξέρουμε σχεδόν με βεβαιότητα ότι θα αντιδράσει. Τα υπερβολικά νεύρα ίσως να είναι ένα σημάδι ότι νιώθουμε ανασφαλείς για τα συναισθήματα του/της συντρόφου μας. Με το να βάλουμε τις φωνές, μπορούμε να ελέγξουμε τη συμπεριφορά του/της διότι η απάντηση-θυμός που θα λάβουμε θα είναι κάτι το προβλέψιμο. Εάν, όμως, νιώθει πως περπατάει συνέχεια πάνω σε ένα ναρκοπέδιο, τότε ίσως να αναγκάζουμε τον/τη σύντροφό μας να απομακρυνθεί από εμάς.

Πως το αντιμετωπίζουμε;

Το ζήτημα αυτό είναι καθαρά θέμα αυτογνωσίας

Την επόμενη φορά που θα νευριάσουμε με τον/τη σύντροφό μας, θα πρέπει να αναρωτηθούμε εάν ο θυμός μας είναι ανάλογος του πράγματος που μας έχει ενοχλήσει. Εάν όχι, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε για ποιον λόγο αισθανόμαστε τόσο οργισμένοι. Μήπως είμαστε νευριασμένοι με κάτι άλλο, που δεν έχουμε συζητήσει με τον/τη σύντροφό μας; Η αντίδρασή του/της μας κάνει να αισθανόμαστε ασφαλείς ως προς τα συναισθήματα που νιώθει για εμάς; Είμαστε ανασφαλείς ως προς τα συναισθήματα του/της συντρόφου μας για κάτι που έκανε ή για κάτι άσχετο που συνέβη σε εμάς τους ίδιους στο παρελθόν; Αντί να ξεσπάμε στο έτερον ήμισυ, καλό είναι να προσπαθούμε ήρεμα να εξηγήσουμε για ποιον λόγο αισθανόμαστε τόσο οργισμένοι. Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε περισσότερο το «εγώ» και όχι το «εσύ». Για παράδειγμα: « Νευρίασα όταν δεν μου τηλεφώνησες, γιατί αισθάνθηκα πως δεν νοιάζεσαι για μένα» αντί «Δεν μου τηλεφώνησες. Δεν νοιάζεσαι καθόλου για μένα!»

4. Όταν κρατάμε σκορ
Αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε αυτό το πρόβλημα όταν..

Κρατάμε λεπτομερή λίστα από τα όσα κάναμε εμείς και όσα πήραμε από τον/τη σύντροφό μας.

Λέμε πράγματα όπως: «Ναι, βγήκαμε χθες το βράδυ με τους δικούς μου φίλους αλλά τις τελευταίες εβδομάδες βγαίνουμε συνέχεια με τους δικούς του/της φίλους.»

Γιατί αποτελεί πρόβλημα;

Όταν κρατάμε σκορ είναι συνήθως σημάδι ότι νιώθουμε πως δεν μας καταλαβαίνει ο/η σύντροφός μας ή ότι δεν αντιλαμβάνεται και τις δικές μας ανάγκες. Αισθανόμαστε ότι δεν συνειδητοποιεί ή δεν εκτιμά τη συμβολή και τις θυσίες που κάνουμε για τη σχέση μας. Αυτό αποτελεί το «ναι μεν, αλλά...» σε μία σχέση. «Ναι, με έβγαλες για φαγητό απόψε, αλλά εγώ πλήρωσα τις προηγούμενες έξι φορές που βγήκαμε. Ναι, εσύ με παρότρυνες να κάνουμε σεξ απόψε, αλλά πάντα εγώ σε παρακαλάω. Ναι, νοιάζεσαι για μένα αλλά εγώ νοιάζομαι περισσότερο για σένα.»

Πως το αντιμετωπίζουμε;

Όταν πιάνουμε τον εαυτό μας να λέει «Ναι μεν, αλλά...», καλό είναι να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αναρωτηθούμε: μήπως είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό; Είμαστε πραγματικά οι μόνοι, για παράδειγμα που παίρνουμε μικροδωράκια στον/στη σύντροφό μας και απλά θα θέλαμε να κάνει και εκείνος/εκείνη που και που το ίδιο; Ή μήπως αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος; Αισθανόμαστε ότι πάντα κάνουμε περισσότερες θυσίες για τη σχέση μας και τα δωράκια είναι απλά ένα από τα πολλά παραδείγματα; Το να κρατάμε σκορ, αποτελεί ένα είδος «πυρομαχικών» για να κερδίσουμε μία «μάχη»: αυτή του ποιος είναι καλύτερος σύντροφος. Πρόκειται όμως για μία εντελώς παιδική συμπεριφορά από την οποία θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να απαλλαγούμε. Καλό θα είναι να είμαστε υπερπροσεκτικοί όταν οι σκέψεις μας πέφτουν στο «ναι μεν, αλλά...» Θα πρέπει να θυμηθούμε οι ίδιοι πως, παρόλο που ενδεχομένως να δίνουμε περισσότερα σε έναν συγκεκριμένο τομέα, ίσως ο/η σύντροφός μας να δίνει περισσότερα σε κάποιον άλλον τομέα.

5. Όταν αφήνουμε το παρελθόν να μας υπαγορεύει το παρόν
Αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε αυτό το πρόβλημα όταν...

Κατηγορούμε την παρούσα σχέση μας για προβλήματα που είχαμε σε παρελθοντικές μας σχέσεις. Για παράδειγμα, ο/η πρώην μας παράτησε για κάποια/ον που γνώρισε στο γυμναστήριο και λέμε στον/στη νυν ότι τα παραπάνω κιλάκια του/της πάνε, προκειμένου να μην πάει γυμναστήριο.

Γιατί αποτελεί πρόβλημα;

Πρόκειται για βασική αλήθεια της ψυχολογίας το γεγονός ότι συχνά επαναλαμβάνουμε τα προβλήματα αντί να τα λύνουμε. Για παράδειγμα, όταν υποψιαζόμαστε ότι ο/η νέος/α μας σύντροφος θα μας απατήσει, όπως έκανε και ο/η πρώην μας, το υποσυνείδητό μας προσπαθεί να συμβιβαστεί με το παλιό πρόβλημα και αυτό δεν είναι καθόλου καλό για μία σχέση, διότι δημιουργούμε νέα προβλήματα στην παρούσα σχέση μας, χωρίς να επιλύουμε τα προβλήματα του παρελθόντος μας.

Πως το αντιμετωπίζουμε;

Καλό θα είναι να αναρωτηθούμε: υπάρχουν ζητήματα που είχαμε με πρώην σχέσεις μας που εξακολουθούν να μας ενοχλούν; Εάν ναι, τα σημειώνουμε και έχουμε το νου μας. Την επόμενη φορά που θα θυμώσουμε με τον/την νυν σύντροφό μας για κάτι παρόμοιο, θα πρέπει να αναρωτηθούμε εάν το αξίζει ή όχι. Εάν όχι, θα πρέπει να του/της πούμε για την πρώην σχέση μας. Αλλά θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι αναφερόμαστε μεμονωμένα στην πρώην σχέση μας προκειμένου να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την παρούσα σχέση. Σίγουρα, οι νυν σύντροφοι δεν θέλουν να ακούν για ανούσια πράγματα που αφορούν τους πρώην, όπως για παράδειγμα ότι μαγείρευε υπέροχα, ή ότι ήταν πολύ καλός/ή στο κρεβάτι, κτλ..