Μοναδική εμφάνιση της σελήνης το Σάββατο 3/3/2007



Ένα εντυπωσιακό παιχνίδι χρωμάτων θα έχουν την ευκαιρια να απολαυσουν μεταξυ αλλων και οι έλληνες, το βραδυ του Σαββατου. Το παιχνιδι αυτο το αναλαμβανει η σεληνη, καθως ολοι θα μπορεσουμε να δουμε την ολικη εκλειψη της. Στη διαρκεια του φαινομενου αυτου, η σεληνη θα χαθει μεχρι ενα σημειο απο τα ματια μας, και στη συνεχεια θα εμφανιστει με ενα μοναδικο βαθυκοκκινο χρωμα το οποιο διαθλαται απο την ατμοσφαιρα της Γης.

Το φαινόμενο, ορατό σε όλη τη χώρα, θα ξεκινήσει μετά τις 10.30 το βράδυ και θα λάβει τέλος περίπου στις 04.30 τα ξημερώματα της Κυριακής. Η κορύφωσή του, δηλαδή όταν η Σελήνη θα βρίσκεται ολόκληρη μέσα στην σκιά της Γης, θα διαρκέσει από τη 01.00 μέχρι περίπου τις 02.00.

Η επιφάνεια της θα σκιασθεί απο τη Γη, αλλα δεν θα σκοτεινιάσει εντελώς. Σταδιακά θα αλλαζει αποχρώσεις μεταξύ βαθύ καφέ - κόκκινο ή πορτοκαλί - κόκκινο.
Το φως αυτό περνάει από τα βαθιά στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας, η οποία φιλτράρει περισσότερο την μπλε περιοχή του φάσματος. Το ακριβές χρώμα καθορίζεται από την ποσότητα σκόνης και νεφών που υπάρχει στη γήινη ατμόσφαιρα εκείνη την ώρα.

Οι Τρελαμένοι αποθανάτησαν αυτη την εικόνα.

Άλλες εκλείψεις


Η πρώτη καταγεγραμμένη έκλειψη Σελήνης αναφέρεται πριν από 4.150 χρόνια στην Κίνα, ενώ σε ιστορικά κείμενα αναφέρονται σεληνιακές εκλείψεις που συνδέθηκαν με δεισιδαιμονίες και γεγονότα που άλλαξαν τη ροή της παγκόσμιας ιστορίας.

Μερικές από τις πιο σημαντικές τέτοιες ημερομηνίες είναι:

* 16η Μαρτίου 413 π.Χ. Η ολική έκλειψη διήρκεσε 5 ώρες. Σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των Αθηναίων στη Σικελία. Η απόφασης επιστροφής των Αθηναίων αναβλήθηκε και, έπειτα από μερικές μέρες, η ακολούθησησε η συντριπτική τους ήττα σε ναυμαχία.

* 20η Σεπτεμβρίου 330 π.Χ. Το φαινόμενο διήρκεσε 6 ώρες και σημειώθηκε κατά τη Μάχη των Γαυγαμήλων μεταξύ του Μεγάλου Αλέξανδρου και του Δαρείου του Κοδομανού. Από τις αφηγήσεις του Πλούταρχου και του Αρριανού ήταν γνωστό ότι η έκλειψη άρχισε δύο ώρες μετά τη δύση του Ηλιου.

* 22α Μαϊου 1453 μ.Χ. Η μερική έκλειψη διήρκεσε 5 ώρες. Μερικές μέρες ακολούθησε η άλωση της Κωνσταντινούπολης.

* Οι επόμενες ολικές εκλείψεις, ορατές από την Ελλάδα, θα σημειωθούν στις 21 Φεβρουαρίου του 2008 και στις 21 Δεκεμβρίου του 2010.

Έρευνα Τρελαμένοι