Τα μήλα στην πρόληψη του παιδικού άσθματος

Νέα Υόρκη: Μια νέα ολλανδική μελέτη αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες που τρώνε μήλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προστατεύουν το παιδί τους από την εκδήλωση άσθματος και τα σχετικά με αυτό συμπτώματα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Thorax, ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης με επικεφαλής τον Δρ Σ. Γουίλλερς εντόπισε τα διατροφικά σχήματα που ακολουθούσαν σχεδόν 2.000 έγκυες γυναίκες και έλεγξε την πνευμονική υγεία των 1.253 παιδιών τους.

Σε ηλικία πέντε ετών, 162 παιδιά (12,9%) είχαν ένα ξέσπασμα συριγμού τον περασμένο χρόνο και 145 (11,6%) είχαν επιβεβαιωμένο ιατρικά άσθμα.

Μεταξύ μιας μεγάλης ποικιλίας τροφών που έτρωγαν οι έγκυες και καταγράφηκαν από τους ερευνητές, μόνο η κατανάλωση μήλων παρουσίαζε συνεχή προστατευτική σχέση με την συχνότητα του παιδικού συριγμού και άσθματος.

Τα παιδιά των μητέρων που έτρωγαν περισσότερα από τέσσερα μήλα την εβδομάδα είχαν 37% λιγότερες πιθανότητες να έχουν ιστορικό συριγμού και 53% λιγότερες ιατρικώς επιβεβαιωμένου άσθματος, συγκριτικά με τις μητέρες που έτρωγαν ένα ή κανένα μήλο την εβδομάδα ενώ ήταν έγκυες.

Η ειδική σχέση που εντοπίστηκε για τα μήλα, και όχι τη συνολική κατανάλωση φρούτων ή λαχανικών, χυμών φρούτων ή λαχανικών, αναδεικνύει μια συγκεκριμένη επίδραση των μήλων λόγω πιθανόν του φυτοχημικού τους περιεχομένου, όπως τα φλαβονοειδή, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι έχουν θετικές επιδράσεις στην ενήλικη πνευμονική λειτουργία.


Επίσης από τη μελέτη προέκυψε ότι η κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκζέματος στους απογόνους. Τα παιδιά των γυναικών που έτρωγαν ψάρι μια φορά την εβδομάδα ή περισσότερες ενώ ήταν έγκυες είχαν 43% χαμηλότερο κίνδυνο εκζέματος συγκριτικά με τα παιδιά των οποίων οι μητέρες απέφευγαν τελείως τα ψάρια.

Πηγή: in.gr