Από στυτική δυσλειτουργία υποφέρουν οι πάσχοντες από άπνοια ύπνου


Οι άνδρες που πάσχουν από άπνοια ύπνου συνήθως υποφέρουν και από στυτική δυσλειτουργία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικανικής μελέτης που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Urology.

Ερευνητική ομάδα του Ιατρικού Κολεγίου Γουέιλ του Πανεπιστημίου Κορνελ της Νέας Υόρκης με επικεφαλής τον Δρ Τζον Π. Μουλχάλ εξηγεί ότι, οι στύσεις που έχουν οι άνδρες κατά τη διάρκεια της φάσης REM του ύπνου συντελούν στην διατήρηση της φυσιολογικής στυτικής λειτουργίας. Οι άνδρες με άπνοια ύπνου, ωστόσο, έχουν συνεχείς διακοπές του ύπνου και η φάση REM του ύπνου τους είναι συντομότερης διάρκειας.

Για να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ άπνοιας ύπνου και στυτικής δυσλειτουργίας, οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 50 άνδρες που εισήχθησαν σε κλινική ύπνου με πιθανά συμπτώματα άπνοιας ύπνου, η οποία πέραν του χρόνιου θορυβώδους ροχαλητού περιλαμβάνει και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και προβλήματα συγκέντρωσης.

Τριάντα εκ των ανδρών διαγνώστηκαν με άπνοια ύπνου, εκ των οποίων 24 διαγνώστηκαν και με στυτική δυσλειτουργία. Μάλιστα, όσο χειρότερη ήταν η άπνοια ύπνου, τόσο σοβαρότερη και η στυτική δυσλειτουργία.

Αντίθετα, μόλις 4 στους 20 άνδρες χωρίς άπνοια ύπνου διαγνώστηκαν με στυτική δυσλειτουργία.

«Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι άνδρες με άπνοια ύπνου έχουν σημαντικές πιθανότητες να υποφέρουν και από στυτική δυσλειτουργία και μάλιστα υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της σοβαρότητας της μιας πάθησης με την άλλη», εξηγεί ο Δρ Μουλχαλ.

Δεν είναι ξεκάθαρο πως συνδέονται οι δυο παθήσεις, αλλά οι επιστήμονες εικάζουν ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος, που δεν καταγράφηκε στην παρούσα μελέτη, ίσως είναι ένας παράγοντας, καθώς η παχυσαρκία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου της άπνοιας ύπνου και οι παχύσαρκοι άνδρες επίσης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας.

Η άπνοια ύπνου, μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα, γεγονός που συντελεί στα προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας.
Δείτε επίσης: Η άπνοια στον ύπνο είναι επικίνδυνη..
Πηγή: go2.com