Θεραπεία με βλαστικά κύτταρα ανακόπτει την πορεία του διαβήτη τύπου Ι

Ασθενείς με διαβήτη τύπου Ι ζουν εδώ και μήνες ή και χρόνια χωρίς ενέσεις ινσουλίνης χάρη σε βλαστικά κύτταρα που απομονώθηκαν από το δικό τους αίμα, ανακοίνωσαν ερευνητές στη Βραζιλία και τις ΗΠΑ.

Η πειραματική μέθοδος δεν θεραπεύει οριστικά τη νόσο, δείχνει όμως ότι ίσως είναι δυνατό να περιοριστεί ή και να αντιστραφεί η καταστροφή των κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη.

Ο διαβήτης τύπου Ι, ή νεανικός διαβήτης, έχει διαφορετική αιτιολογία από τον διαβήτη τύπου ΙΙ, που εκδηλώνεται συνήθως λόγω της παχυσαρκίας και της καθιστικής ζωής. Ο διαβήτης τύπου Ι είναι αυτοάνοσο νόσημα, οφείλεται δηλαδή σε λανθασμένη επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος, κατά την οποία καταστρέφονται τα λεγόμενα νησιδιακά κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη.

Στο τελευταίο πείραμα οι ερευνητές ουσιαστικά κατέστρεψαν το ανοσοποιητικό σύστημα των εθελοντών και το ξαναδημιούργησαν χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα του αίματος που είχαν απομονώσει νωρίτερα.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Νορθουέστερν του Σικάγο και του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο επέλεξαν 15 ενήλικες ασθενείς που είχαν εκδηλώσει την ασθένεια μόλις λίγους μήνες νωρίτερα.

Αρχικά απομόνωσαν από το αίμα τους αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα, από τα οποία παράγονται τα λευκά αιμοσφαίρια του ανοσοποιητικού συστήματος. Στη συνέχεια κατέστρεψαν με φάρμακα τον μυελό των οστών των ασθενών και έπειτα τους χορήγησαν με ένεση τα βλαστικά κύτταρα.

Η εφαρμογή της μεθόδου απέτυχε στον πρώτο από τους 15 ασθενείς της μελέτης, έδωσε όμως ενθαρρυντικά αποτελέσματα στους υπόλοιπους, καθώς τα νησιδιακά κύτταρα άρχισαν να αναγεννώνται.

Οι 11 δεν χρειάζονται πλέον ενέσεις ινσουλίνης, για χρονικά διαστήματα που κυμαίνονται από τους 36 μήνες για τον πρώτο ασθενή που υποβλήθηκε στη θεραπεία έως τους έξι μήνες για όσους την ακολούθησαν τελευταίοι. Ένας ασθενής παρουσίασε πνευμονία ενώ ένας άλλος υποτροπίασε έπειτα από έναν χρόνο χωρίς ινσουλίνη λόγω ιογενούς λοίμωξης.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Δρ Χούλιο Βολταρέλι από τη Βραζιλία, δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου. Σε συνοδευτικό άρθρο σχολιασμού, ο Δρ Τζέι Σκάιλερ του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι αναφέρει ότι και άλλοι ερευνητές πειραματίζονται με μεταμοσχεύσεις κυττάρων του αίματος.

«Η έρευνα σε αυτό το πεδίο είναι πιθανό να εκτιναχθεί στα επόμενα χρόνια», γράφει. «Ίσως έρχεται πράγματι η ώρα που θα μπορούμε να αντιστρέφουμε και να προλαμβάνουμε τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι».

Πηγή: in.gr