Η άπνοια στον ύπνο είναι επικίνδυνη..


Το σύνδρομο εμφανίζεται σε μεσήλικες άντρες που είναι καπνιστές και παχύσαρκοι.

Άντρας, μέσης ηλικίας, καπνιστής, παχύσαρκος και με κοντό λαιμό. Αυτό είναι το προφίλ του ατόμου που πάσχει από το αρκετά συχνό Σύνδρομο Άπνοιας-Υπόπνοιας στον ύπνο και το οποίο έχει την ιδιαιτερότητα να γίνεται άμεσα αντιληπτό μόνον από τη σύντροφο του πάσχοντος. Και αυτό γιατί το βασικό σύμπτωμα είναι το έντονο ροχαλητό. Όπως επισημαίνεται, το σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο αφορά το 2% - 4% του γενικού πληθυσμού, που σημαίνει ότι είναι το ίδιο συχνό με το βρογχικό άσμα και τον ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη.

Το σύνδρομο εμφανίζεται συχνότερα στους άντρες έναντι των γυναικών ( η σχετική αναλογία είναι 2 προς 1),και ενώ μπορεί πλήξει οποιαδήποτε ηλικία τα περισσότερα περιστατικά αφορούντα άτομα μεταξύ 40 και 60 ετών. Η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η λήψη ηρεμιστικών χαπιών καθώς και ανατομικοί και ενδοκρινικοί παράγοντες σχετίζονται με την ανάπτυξη της πάθησης. Επιπλέον, η πάθηση αποτελεί ανεξάρτητο προδιαθεσικό παράγοντα για αρτηριακή υπέρταση, στεφανιαία νόσο, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και ενδεχομένως αρρυθμία. Τα συμπτώματα της άπνοιας χωρίζονται σ’ αυτά που εκδηλώνονται τη νύχτα και αυτά που υπάρχουν σε φάση εγρήγορσης του πάσχοντος.

Τα νυχτερινά συμπτώματα είναι έντονο ροχαλητό, το οποίο συνήθως η σύντροφος, αίσθημα πνιγμονής και απότομη αφύπνιση, εφιάλτες, υπερβολική εφίδρωση στον ύπνο, συχνοουρία και νυχτερινή στηθάγχη. Επίσης υπάρχουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια διακοπής της αναπνοής. Μάλιστα, σε βαρύτατες καταστάσεις μπορεί να καταγραφούν 300-500 τέτοια επεισόδια κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η πλειονότητα των επεισοδίων αυτών είναι αποφρακτικού τύπου και οφείλονται στην χαλάρωση των τοιχωμάτων των ανώτερων αεραγωγών, κλείσιμο του φάρυγγα και του βρόγχου. Επομένως ,σταματάει η οξυγόνωση, ο πάσχων ξυπνάει εγκεφαλικά προκειμένου να αρχίσει ξανά ο μυϊκός τόνος και να πάρει ανάσα. Κατά την ημέρα τα συμπτώματα είναι έντονη υπνηλία, χρόνια κόπωση, κεφαλαλγίες, κατάθλιψη καθώς και γνωσιακές διαταραχές μνήμης, κρίση συγκέντρωσης και προσανατολισμού.

Επιπλέον, παρατηρούνται διαταραχές στη συμπεριφορά και ο πάσχων γίνεται ιδιαίτερα οξύθυμος.

Δείτε επίσης: Από στυτική δυσλειτουργία υποφέρουν οι πάσχοντες από άπνοια ύπνου

Έρευνα Τρελαμενοι (Ευχαριστούμε την Ελένη για την πολύτιμη βοήθειά της)