Τα ελαφριά τσιγάρα εξασθενούν τη λειτουργικότητα των αιμοφόρων αγγείων


Τα λεγόμενα ελαφριά («light») τσιγάρα καταστρέφουν τα αιμοφόρα αγγεία των καπνιστών όσο και τα κανονικά τσιγάρα, σύμφωνα με μικρή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Heart.
Ερευνητές του Κέντρου Έρευνας και Διδασκαλίας της Ιατρικής στην Τουρκία με επικεφαλής τον Δρ Χακάν Γκουλού διαπίστωσε ότι μεταξύ των υγιών νεαρών εθελοντών αυτοί που κάπνιζαν παρουσίαζαν σημάδια πτωχότερη αιματική ροή προς την καρδιά ανεξαρτήτως της επιλογής του είδους του τσιγάρου.
Το δείγμα αποτέλεσαν 62 ενήλικοι που διένυαν τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους, περιλαμβανομένων 20 ατόμων που κάπνιζαν κανονικά τσιγάρα, 20 που κάπνιζαν ελαφριά και 22 που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.
Όλοι οι συμμετέχοντες υπεβλήθησαν σε μη επεμβατική απεικόνιση της στεφανιαίας αρτηρίας για να δουν οι ερευνητές πόσο καλά η αιματική ροή επιταχύνει προκειμένου να βοηθήσει την καρδιά όταν προκύπτουν αυξημένες ανάγκες. Η εξέταση αυτή απεικονίζει γενικά την λειτουργικότητα του δικτύου των μικρών αιμοφόρων αγγείων της καρδιάς.
Οι καπνιστές υπεβλήθησαν στη συγκεκριμένη μέτρηση μετά από 12 ώρες χωρίς τσιγάρο, και σε μια ξεχωριστή μέρα, εντός μισής ώρας από το κάπνισμα δύο τσιγάρων.
Συνολικά, οι καπνιστές είχαν πτωχότερη λειτουργία της στεφανιαίας αρτηρίας από του μη καπνιστές και οι μετρήσεις γίνονταν χειρότερες αφού είχαν καπνίσει μερικά τσιγάρα. Eπιπλέον, η πτώση της λειτουργικότητα των αιμοφόρων αγγείων της καρδιάς ήταν κατ' ουσία ίδια ανεξάρτητα του είδους του τσιγάρου που κάπνιζαν.

Δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει στις ΗΠΑ και τον Καναδά καθώς και αλλού δείχνουν ότι το κοινό είναι διχασμένο για τις επιπτώσεις των τσιγάρων light στην υγεία και οι καπνιστές προτιμούν αυτό το είδος τσιγάρου πιστεύοντας ότι κρύβει λιγότερους κινδύνους.
Πηγή: health.in.gr