Έξυπνα ρoύχα παρακoλoυθούν την υγεία σας!


Ευρωπαίοι επιστήμονες αναφέρουν ότι μέσω μιας νέας τεχνολογίας που αναπτύσσεται, σε λίγο καιρό θα είμαστε σε θέση να παρακολουθήσουμε την πορεία της υγείας μας μέσα από τα ρούχα μας!
Οι «έξυπνες ίνες» περιέχουν ενσωματωμένους ειδικά σχεδιασμένους αισθητήρες για την παρακολούθηση των υγρών του σώματος, όπως το αίμα και ο ιδρώτας.
Σκοπός των επιστημόνων είναι η ευρεία χρήση τέτοιου είδους ρουχισμών σε ομάδες ατόμων τα οποία βρίσκονται σε ανάρρωση, υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες ή έχουν τραυματιστεί.

Στο πρόγραμμα Biotex, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ, συμμετείχαν επιστήμονες από οχτώ διαφορετικά ερευνητικά κέντρα.
Προς το παρόν έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η κατασκευή ενός πρωτότυπου κομματιού υφάσματος που αποτελείται από πολλαπλούς αισθητήρες.
Το επόμενο βήμα είναι η δοκιμή του πειραματικού σκευάσματος σε εθελοντές.
Ο Jean Luprano, συνεργάτης της έρευνας από την Ελβετική εταιρεία τεχνολογίας CSEM, δήλωσε: «Οι αισθητήρες έχουν κατασκευαστεί και δοκιμαστεί στο εργαστήριο».
«Έχουμε ήδη ξεκινήσει την ενσωμάτωση του στο ύφασμα».
«Πολύ σύντομα θα έχουμε στα χέρια μας ένα κομμάτι υφάσματος το οποίο θα μας επιτρέπει να παίρνουμε παράλληλα πολλά μετρήσεις».
Η πρώτη έκδοση του σκευάσματος θα είναι σε θέση να παρακολουθεί τα ποσοστά εφίδρωσης του σώματος, μέσω της μέτρησης της οξύτητας, της αλατότητας και του ρυθμού της εφίδρωσης.
Οι ερευνητές ελπίζουν στην μελλοντική παρακολούθηση ζωτικών περιοχών του ανθρώπινου σώματος, στην παρακολούθηση της διαδικασίας της επούλωσης και τέλος στην αναγνώριση συμπτωμάτων ασθενειών και μολύνσεων σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο, μέσω της επισήμανσης ανωμαλιών του μεταβολισμού.
Ο Luprano δήλωσε ότι η νέα αυτή τεχνολογία δεν έχει ως σκοπό την αντικατάσταση των παραδοσιακών διαγνωστικών μεθόδων.
Παρόλα αυτά, είπε ότι συνήθως δεν ήταν εφικτή ή πρακτική η συλλογή δεδομένων σε περιπτώσεις που ο ασθενής δεν βρίσκεται στο ιατρικό κέντρο.
«Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένα σύστημα παρακολούθησης που θα μπορεί να εφαρμοστεί στο σώμα του ασθενούς, ακόμα και εάν δεν είναι αρκετά έγκυρο, μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς με επιπλέον πληροφορίες, τις οποίες θα αγνοούσαν εάν ο ασθενής βρισκόταν στο σπίτι του.»
Ο Mark Outhwaite, πρόεδρος της ένωσης British Computer Society, η οποία ασχολείται με την πληροφορική και την τηλεϊατρική, είπε ότι οι αισθητήρες θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι σε περίπτωση που μετέδιδαν αξιόπιστες και υψηλής ακρίβειας πληροφορίες.
Πρόσθεσε επίσης ότι πληροφορίες οι οποίες αποδίδουν περισσότερο τάσεις παρά ακριβείς μετρήσεις, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις παρακολούθησης της επίδοσης ενός αθλητή, όμως δεν θα μπορούσαν να δώσουν αξιόπιστες πληροφορίες προς όφελος της λήψης σοβαρών ιατρικών αποφάσεων.
Ο Outhwaite είπε τέλος ότι η ιδέα του έξυπνου ρουχισμού προτάθηκε για πρώτη φορά από τις Αμερικανικές αρχές στα τέλη του 1900, ως μια πιθανή μέθοδος παρακολούθησης τραυματισμών στο πεδίο της μάχης.
Πηγή: BBC news