Χρώμα στην παλέτα της ψυχής
Το κόκκινο μας κάνει πιο δραστήριους, το πορτοκαλί πιο συναισθηματικούς, το κίτρινο πιο εύθυμους, το μπλε πιο χαλαρούς, το μενεξεδί πιο δημιουργικούς. Όταν μας «αγκαλιάζουν» …αποχρώσεις το σώμα μας και η ψυχή μας το νοιώθει και απαντά. Τόσο πολύ ώστε τα χρώματα να συνιστούν θεραπεία.
Μια νέα επιστημονική αγωγή, όπως δηλώνουν οι ειδικοί θεραπευτές, που είναι ικανή να αποτοξινώσει τον οργανισμό, να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος, να καταπραΰνει τους ερεθισμούς και …άλλα πολλά.
Η χρωματοθεραπεία είναι μία αγωγή που αξιοποιεί την φωτεινή ενέργεια των χρωμάτων για να διεγείρει το δέρμα ή τα όργανα του σώματος με στόχο την ενίσχυση του οργανισμού και τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Αυτό μπορεί να συμβεί για δύο λόγους. Αφενός γιατί η φωτονική ενέργεια είναι φορέας ενός ισχυρού ηλεκτρονικού φορτίου και αφετέρου γιατί όλο το σώμα μας διαθέτει φωτο-υποδοχείς που αντιδρούν στα φωτονικά ηλεκτρομαγνητικά κύματα και ενεργοποιούνται ανάλογα με την έντασή τους.
Η αγωγή είναι απλή, φυσικά ανώδυνη, και κυρίως χωρίς παρενέργειες. Ο ασθενής ανάλογα με το πρόβλημά του «λούζεται» με την ακτινοβολία μίας ειδικής λάμπας συγκεκριμένου χρώματος και ισχύος (25-60βάτ) επί 30 ή 40 λεπτά την ημέρα ή πίνει βιολογικό νερό που έχει «χρωματοποιηθεί», δηλαδή που έχει τοποθετηθεί σε γυάλινο μπουκάλι, διάφανο και άχρωμο, το οποίο εκτίθεται για μία ώρα σε μία φωτεινή πηγή συγκεκριμένου χρώματος. Τότε, όπως εξηγούν οι ειδικοί, το δέρμα του σώματος κατορθώνει να «δει» το χρώμα και να απορροφήσει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα εφοδιάζοντας τα κύτταρα με ενέργεια.
Η τεχνική, όσο κι αν φαίνεται απλή δεν είναι καθώς απαιτεί κατάρτιση και εμπειρία ώστε να χρησιμοποιηθούν με το σωστό τρόπο όλες οι ιδιότητες του χρώματος ανάλογα με την καθαρότητα και την ένταση της φωτονικής ενέργειας που πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες δοσολογίες και πρακτικές. Ένας βασικός κανόνας είναι ότι στην έκθεση του χρώματος πρέπει να προστατεύονται τα μάτια.
Η ευεργετική επίδραση των χρωμάτων
Η χρωματοθεραπεία χρησιμοποιεί επτά βασικά χρώματα: το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το μπλε, το πράσινο, το ιώδες και μενεξεδί. Από αυτά το κόκκινο και το μπλε έχουν κυρίαρχο ρόλο. Γενικότερα θεωρείται ότι οι χρωματιστές ακτίνες φωτός μπορούν να αυξομειώσουν την πίεση του αίματος, να διεγείρουν την παραγωγή των ερυθρών και των λευκών αιμοσφαιρίων, να αυξήσουν την οξείδωση του αίματος, να ρυθμίσουν την παραγωγή κολλαγόνου, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.
Το Κόκκινο
Το κόκκινο είναι το χρώμα της ζωτικής ενέργειας. Σύμβολο του πυρός και της χαράς συνδέεται με την σεξουαλική διέγερση. Θεωρείται ότι συμβάλει στην έκκριση αδρεναλίνης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά με πολλούς τρόπους. Μία κόκκινη λάμπα στο γραφείο, επί παραδείγματι, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά που έχουν δυσκολία στη μάθηση να έχουν μεγαλύτερη και γρηγορότερη απόδοση.
Το κόκκινο στη χρωμοθεραπεία ενδείκνυται σε περιπτώσεις:
Αναιμίας, ανικανότητας, ανοργασμίας, υποθερμίας, σωματικής αδυναμίας, κακής κυκλοφορίας του αίματος, αργού μεταβολισμού, ξηροδερμίας, υπότασης, κρυολογήματος, πόνου στο λαιμό, άσθματος και χρόνιου βήχα, χρόνιας βρογχίτιδας, φλεμάτων και καταρροής, υπερβολικής εσωστρέφειας, φυματίωσης.
Το Μπλε
Το μπλε στον αντίποδα του κόκκινου είναι το χρώμα της ηρεμίας, της ευαισθησίας και των ανώτερων ψυχικών και νοητικών λειτουργιών. Εξαγνίζει και βοηθά στον διαλογισμό. Αντίθετα από το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο που ανήκουν στην κατηγορία των «ζεστών» χρωμάτων, το μπλε, μαζί με το πράσινο, το ιώδες και το μενεξεδί, είναι «ψυχρό» χρώμα. Οι μπλε ακτίνες φωτός, (όπως και οι πράσινες) έχουν καταπραϋντική δράση και θεωρείται ότι είναι πολύ αποτελεσματικές για την αϋπνία, το στρες, την ευερεθιστικότητα και τις φλεγμονές. Το μπλε διαθέτει επίσης αντισηπτικές και αναισθητικές ιδιότητες. Μπλε ακτίνες σε κάποια συγκεκριμένη συχνότητα χρησιμοποιούνται επίσης για την αντιμετώπιση του ίκτερου στα μωρά.
Γενικότερα το μπλε ενδείκνυται σε περιπτώσεις:
Ευερεθιστικότητας, υπερέντασης και νευρικότητας, ακόμη και υστερίας, οξείας λαρυγγίτιδας, πυρετού, ενδοκρινολογικών προβλημάτων, έντονων πόνων, αποστημάτων, φλεγμονών, ταχυπαλμίας, επιληψίας, σπασμών, κολίτιδας, ρευματισμών, πόνων περιόδου, και διαφόρων κολικών.
Τα χρώματα στο βάθος της Ιστορίας
Τη σημασία των χρωμάτων τη βρίσκουμε σε πολλούς πολιτισμούς της αρχαιότητας. Από τον αιγυπτιακό και τον κινεζικό μέχρι τον αραβικό, περσικό και περουβιανό. Τα χρώματα είχαν έναν πολύ σπουδαίο ρόλο εξάλλου και στις θρησκευτικές τελετές.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι το μπλε, το κίτρινο και το κόκκινο είχαν τη δύναμη να επηρεάσουν το σώμα, το πνεύμα και τον νου του ανθρώπου. Θεωρούσαν επίσης ότι οι μπλε ακτίνες φωτός είχαν μεγαλύτερη ισχύ το μεσημέρι, την εποχή της άνοιξης και συνδέονταν με τον θεό Θωθ, ενώ οι κίτρινες ήταν αποτελεσματικότερες το μεσημέρι, την εποχή του καλοκαιριού και συνδέονταν με την Θεά Ίσιδα, προστάτιδα της ανθρώπινης ευφυΐας.
Τέλος οι κόκκινες αχτίδες ήταν ισχυρότερες το απόγευμα την εποχή του φθινοπώρου και αντιπροσώπευαν την θεά Όσιρη. Οι Αιγύπτιοι επίσης είχαν τη συνήθεια να δίνουν «χρωματοποιημένο» νερό στους ασθενείς, όπως ακριβώς αυτό που χρησιμοποιεί η σύγχρονη χρωματοθεραπεία σήμερα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά άρθρα: